Chamonix vítal olympijský oheň

Chamonix vítal olympijský oheň

Niekoľko horolezcov čakajúcich na zdolanie najvyššej hory Francúzska, či vášnivých turistov objavujúcich krásu údolia Chamonix, vítali športovcov prinášajúcich olympijský oheň v tomto prekrásnom malebnom mestečku.

23. júna dorazil duch hier i na námestie Place Mont Blanc v Chamonix. Oheň bude na ceste viac ako 2 mesiace a prejde tak 64 významnými miestami, resp. teritóriami, kým finálne dorazí do metropoly Francúzska, a to presne 26. júla. Pochodeň v Chamonix tvorili významní francúzski športovci, ako napríklad Meije Bidault - paraolympionička v lyžovaní narodená v Chamonix, Merlin Surget-vynikajúci, dnes už svetoznámy francúszky snowboardista, Michel Caux historicky známy francúzsky hokejista a záchranárka Monique Mollier.

História olympijského ohňa je úchvatná. Oheň sa prvýkrát rozhorel v starovekej Olympii, odkiaľ bol na hry vždy nosený. Hry sa datujú až do roku 776 pred Kristom a antická história vraví, že ho ľudom daroval Prometeus, ktorý ho ukradol Diovi. Antické hry boli zakázané v roku 394 ako pohanská zábava, avšak opäť boli obnovené v roku 1859. Prvú štafetu s ohňom vytvoril slávny nemecký bežec  a športový organizátor Carl Diem, pričom tak prvá pochodeň smerovala z Grécka do Berlína, a to v roku 1936. Merala 3 187 kilometrov a oheň nieslo spolu 3 331 bežcov počas 12 dní a 11 nocí nepretržite. Zároveň sa oheň nezapaľuje zápalkami ani zapaľovačom, ale symbolicky a rituálne parabolickým zrkadlom odrážajúcim slnečné lúče.

Olympijský oheň pre športové hry 2024 bol zapálený v polovici apríla, putoval celým Gréckom a 12 dní strávil na plachetnici na mori, než zazrel francúzsku pevninu v Marseille, kde ho vítal veľký dav ľudí. Následne ho čaká 12 000 kilometrov dlhá trasa naprieč Francúzskom a celkovo s pochodňou pobeží viac ako 10-tisíc ľudí.

Prekrásnym zážitkom sa tak stalo symbolické zapálenie ohňa práve pod chladným a bohaté zasneženým Mont Blancom v týchto dňoch, ktoré sledovalo stovky nadšencov lezenia, ktorí sa v nasledujúcich dňoch pokúsia o zdolanie tejto majestátnej hory alebo sa vydajú za nie ľahkým lezením do okolitých masívnych stien v údolí. O to viac bol Chamonix významnou zastávkou  a dobrou voľbou organizátorov, pretože práve športové lezenie sa stalo len nedávno súčasťou samotných olympijských hier a to v roku 2020.

Absolútnu ochutnávku Grécka a jeho histórie zažíva BUBO na zájazde Totálne Grécko, zažite ho s nami.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2243 2492€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3146
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3146
Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame vás…

Ľuboš Fellner 56 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: