Mont-Saint-Michel - boj s pieskami času

Mont-Saint-Michel - boj s pieskami času

Skalnatý ostrovček Mont-Saint-Michel každoročne privíta 2,5 milióna návštevníkov z celého sveta. V polovici 19. storočia sa zátoka začala zanášať nánosmi piesku kvôli krátkozrakým plánom, ktoré reprezentovalo najmä vybudovanie hrádze. Veľký projekt na obnovu jeho oceánskeho aspektu sa začal už v roku 2000. Bol starostlivo naplánovaný, berúc do úvahy všetky environmentálne a ekonomické otázky súvisiace s oblasťou. Druhá fáza projektu sa uskutočnila s podporou Európskeho fondu regionálneho rozvoja.

Prvá fáza projektu (2000 – 2006) sa zamerala na vybudovanie priehrady na rieke Couesnon, ktorá mala zmiesť sediment z Mont-Saint-Michel, prehĺbiť morské dno a znížiť hladinu kamienkových pláží. Druhá fáza (2007 – 2013) zahŕňala hydraulické práce nad priehradou (výstavba riečnych hrádzí a povodia s objemom 770 000 m³) v samotnej oblasti zálivu a v prístupovej oblasti k tomuto ikonickému kláštoru. Okrem hydraulických prác vykonaných proti prúdu sa vykonali ďalšie veľké práce v zálive a na úpätí opátstva - starý chodník a parkovisko boli odstránené.

K pamiatke, ktorá sa nachádza v regióne Normandia, sa teraz dostanete jedine po novom moste s dĺžkou 756 metrov. Auto si však musíte nechať na dobre značených parkoviskách na pevnine, pretože na prechod mostom potrebujete špeciálne povolenie. Ak sa vám nechce ísť pešo, využiť môžete konský záprah alebo jazdu kyvadlovou autobusovou dopravou. Most je postavený na násype približne 140 metrov od brán opátstva, podopretý 134 štíhlymi kovovými stĺpmi, z ktorých niekoľké sa nachádzajú v hĺbke neuveriteľných 20 metrov. Vrchná časť mostu bude počas prílivu zaplavená, zatiaľ si však na to musíme počkať, kedže územie okolo tejto pamiatky sa stále čistí od nánosov piesku.

Vedecké monitorovanie tohto projektu odhalilo veľmi pozitívne environmentálne výsledky - nárast oceánskych oblastí a redukcia slaných močiarov v okolí Mont, celkový pokles emisií CO2 a ďalších a takisto zber 100 % odtoku vody prostredníctvom sanitačnej siete od otvorenia nového parkoviska. Morský ekosystém (fauna, kvalita vody atď.) pravidelne monitoruje hydrosedimentárny monitorovací výbor medzinárodných expertov; jedným z cieľov projektu je obnoviť biodiverzitu a pôvodný biotop druhov rastlín a rýb.

Most definitívne ukončil znečistenie spôsobené dopravou a parkovaním vozidiel na úpätí opátstva a my v BUBO sme za to vďační, pretože podporujeme toto riešenie. Počas nášho zájazdu Tour de France pre gurmánov je táto pamiatka povinnou zastávkou. Prechádzka k Mont-Saint-Michel je totiž sama o sebe uloveným zážitkom, prenesiete sa do rozprávkového Disney sveta a odnesiete si nielen bonusové kroky na vašich smart hodinkách, ale aj nádherné zábery v telefónoch a fotoaparátoch. Ak sa chcete dozvedieť o tejto pamiatke viac, odporúčame prečíťať si rady na dovolenku v Normandii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko

24.08. → 01.09. +1 termín

náročnosť

9 dní

Trvanie

2039 2265€
K

Európa  

Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2128 2660€
K

Európa  

Anglicko, Belgicko, Veľká Británia, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2368 2960€
TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog TOP 20: Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
10 najmenej navštevovaných krajín sveta Prémiový blog

Prémiový blog 10 najmenej navštevovaných krajín sveta

Organizácia Spojených národov (UNWTO - UN World Tourism Organisation) vedie dlhé roky štatistiky počtu turistov v krajinách celého sveta. Najviac…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: