Chrám Ekambareswarar a legenda o Šivovi a Parvati

Chrám Ekambareswarar a legenda o Šivovi a Parvati

Jeden z „Pancha Bhoota Stalam“ (päť chrámov Šivu, z ktorých každý predstavuje päť prvkov života), chrám Ekambareswarar je jedným z najposvätnejších chrámov boha Šivu. Tento chrám predstavuje prvok Zem.

Šiva je uctievaný ako Ekambareswarar. Chrám je starý tisíce rokov, pričom súčasná štruktúra je zrekonštruovaná, okolo roku 600 nl Pallavami. Chrám však zobrazuje diela pravdepodobne každej dynastie, ktorá vládla Kanchipuram.

52 metrov vysoká Raja Gopuram (kráľovská gopura - vstupná brána) je úžasný architektonický zázrak postavený Vijayanagarskou ríšou. Cholas tiež architektonicky prispel k chrámu.

Mangový strom a legenda o Šivovi a Parvati
Legenda hovorí, že lingam tu v chráme Ekambareswarar vyrobila a uctievala samotná bohyňa Parvati a že na Lingam stále môžeme vidieť znak, ktorý túto legendu potvrdzuje.

Raz bohyňa Parvati zakryla Šivovi oči a svet sa zrazu naplnil temnotou. So zatvorenými Šivovými očami Slnko a Mesiac stmavli bez lúča svetla. Otvoril svoje tretie oko a zachránil svet pre ľudstvo. Keď to všetko videla, Parvati bola plná viny. Šiva ju požiadal, aby urobila pokánie, aby sa oslobodila od nesprávnej karmy. Parvati sa znovuzrodila na zemi ako Kamakshi a začala svoje pokánie.

Urobila Šiva lingam z piesku a uctievala Pána Šiva v podobe Prithvi Lingam (Lingam vyrobený zo zeme) pod starodávnym mangovníkom. V tom istom čase Šiva, aby otestovala svoju oddanosť, spôsobila potopu, kde bol Kamakshi zaneprázdnený jeho uctievaním.


Keď si bohyňa Kamakshi všimla povodne, zľakla sa, že Prithvi Lingam bude zmytý a začala ho objímať. Lord Šiva, ktorý sa vďaka pozorovaní jej oddanosti a láske začal doslova topiť, sa objavuje vo svojej zhmotnenej ľudskej podobe a oženil sa s Kamakshi. Do dnešného dňa Kamakshi náhodne zanechala stopy na lingame v dôsledku toho, že jej náramky sa otlačili do piesku pri objímaní lingamu, ktorý možno vidieť aj dnes.


„Sthala Vriksham“ alebo staroveký chrámový mangovník je starý viac ako 3500 rokov, pod ktorým Kamakshi uctievala Šiva Lingam, je tu stále prítomný a je jednou z významných dominánt chrámu. Má štyri vetvy a každá predstavuje jeden zo štyroch védskych textov a prináša štyri rôzne príchute ovocia.

Medzi ďalšie významné prvky chrámu patrí „Aayiram Kaal Mandapam“ alebo 1 000 stĺpová sieň (v ktorej si neskôr Šiva zobral Parvati za ženu), 1 008 Šivových Lingamov, ktoré zdobia vnútorné steny chrámu a desať hudobných stĺpov vo vnútornej chodbe chrámu. Ďalším architektonickým skvostom je, že slnečné lúče dopadajú priamo na Shiva lingam každých 19, 20 a 21 v mesiaci Panguni (marec-apríl), kedy sa oslavuje najvýznamnejší sviatok chrámu Ekambareswarar - Panguni Uthiram.

Chrám Ekambareswarar a legendu mangovom strome si v BUBO približujeme na našej expedícií Južnou Indiou, kde maximálne spoznávame miesta, o ktorých nie každý počul.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3887 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: