Čo je to Commonwealth a ktoré krajiny doň patria

Čo je to Commonwealth a ktoré krajiny doň patria

Commonwealth of Nations alebo britské Spoločenstvo národov je dobrovoľné zoskupenie prevažne bývalých britských kolónií, respektíve národov, ktoré boli kedysi súčasťou Britského impéria. Na zachovaní Commonwealthu má najväčšiu zásluhu kráľovná Alžbeta II., vďaka ktorej sa Spojené kráľovstvo počas uplynulého storočia dokázalo lepšie vyrovnať so svojou temnou koloniálnou minulosťou. K Spoločenstvu národov kráľovná pristupovala ako k „projektu“, v ktorom sú si všetky jeho krajiny rovné.

Na čele Commonwealthu stojí britský panovník, ktorý však nemá žiadnu politickú moc. Úlohou zoskupenia je vzájomná spolupráca jeho členských krajín, ktorých je v súčasnosti 54. Patria sem nielen monarchie, ale aj bežné republiky.

Ktoré krajiny patria do Commonwealthu:

  • Afrika: Botswana, Kamerun, Gambia, Ghana, Keňa, Eswatini, Lesotho, Malawi, Maurícius, Mozambik, Namíbia, Nigéria, Rwanda, Seychely, Sierra Leone, Južná Afrika, Togo, Uganda, Tanzánia, Zambia.
  • Ázia: Bangladéš, Brunei-Darussalam, India, Malajzia, Maldivy, Pakistan, Singapur, Srí Lanka.
  • Amerika a Karibik: Antiqua a Barbuda, Bahamy, Barbados, Belize, Kanada, Dominikánska republika, Grenada, Guyana, Jamajka, Svätá Lucia, Svätý Krištof a Nevis, Svätý Vincent a Grenadíny, Trinidad a Tobago.
  • Európa: Cyprus, Malta, Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska
  • Tichý oceán: Austrália, Fidži, Kiribati, Nauru, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Samoa, Šalamúnove ostrovy, Tonga, Tuvalu, Vanuatu.

Čo je to Commonwealth Realm

Commonwealth Realm je označenie tých krajín v rámci Spoločenstva národov, ktoré majú spoločného panovníka so Spojeným kráľovstvom ako hlavu štátu. V súčasnosti teda kráľa Karola III. Tieto krajiny sa považujú za samostatné suverénne štáty, majú však spoločné historické, kultúrne a inštitucionálne prepojenie so Spojeným kráľovstvom. Všetky krajiny Commonwealth Realm sú členmi Commonwealth of Nations, naopak to však neplatí.

Ktoré krajiny patria do Commonwealth Realm:

  • Veľká Británia, Antiqua a Barbuda, Austrália, Bahamy, Belize, Grenada, Jamajka, Kanada, Nový Zéland, Papua Nová Guinea, Svätý Krištof a Nevis, Svätá Lucia, Svätý Vincent a Grenadíny, Šalamúnove ostrovy, Tuvalu.

Vedeli ste o tom, že Britské impérium bolo kedysi najväčšou koloniálnou ríšou v dejinách ľudstva? Viac zaujímavostí o jednotlivých krajinách Commonwealthu si môžete prečítať v našom blogovom článku - Lákadlá krajín Commonwealth Realm.

Prípadne ich môžete spoznať a zažiť aj na vlastnej koži. V ponuke BUBO zájazdov nechýbajú ani fascinujúce krajiny bývalého Britského impéria. Vyberte sa s nami na Bahamy, Jamajku, Bali, do Kanady, Austrálie či na Maldivy. Výber je len na vás.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3189 4555€
K

Európa  

Veľká Británia, Škótsko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1880 2685€
K

Anglicko, Veľká Británia


náročnosť

6 dní

Trvanie

1398 1645€
Najromantickejšie miesta sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najromantickejšie miesta sveta

Hovorí sa, že je jedno, kde ste, dôležité je, s kým tam ste. Ak ste zamilovaní, je vám dobre aj na skládke odpadu. No existujú predsa len miesta,…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
Ascension - peklo Atlantického oceánu Prémiový blog

Prémiový blog Ascension - peklo Atlantického oceánu

Najťažšie dostupný ostrov. Ostrov, kam sa nedá dostať. Ascension, exotické britské zámorské územie, má mnoho asociácií. Britskí objavitelia ho…

Ľuboš Fellner 38 min. čítania
Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov Prémiový blog

Prémiový blog Tristan da Cunha - najvzdialenejší ostrov

Podľa Guinnessovej knihy rekordov je Tristan da Cunha, lokalizovaný v prostriedku južného Atlantického oceánu, najizolovanejším obývaným ostrovom…

Ľuboš Fellner 41 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: