Čo ochutnať v Indii - časť Južná Goa?

Čo ochutnať v Indii - časť Južná Goa?

O indickej kuchyni je známe, že je jednou z najlepších na svete. Jej chuť je nezabudnuteľná a kvôli prídavku čili aj jemne návyková. Spôsob prípravy, zmes korení a nastavenie kuchára sú neodlučiteľnou súčasťou každého pokrmu. V Indii totiž veria, že emócia kuchára pri varení sa prenesie aj na vás. Takže je dôležité, aby mal vždy dobrú náladu :)

Tu, v najmenšom štáte Indie, o dobre naladených ľudí nie je vôbec núdza. Príjemná, teplá klíma, osviežujúce more, rozkvitnuté stromy a kríky, spievajúce vtáky, opice skákajúce po palmách a najkrajšie červené západy slnka - aj to je Goa. Okrem toho je známa aj svojou kuchyňou. Vďaka svojej polohe, jej hlavnú zložku tvoria ryby a morské plody. Pokiaľ sa chystáte navštíviť jej južnú časť, nevynechajte mestečko Palolem. Odporúčam ochutnať rybacie kari, goanské thali, či rôzne variácie kreviet (na grile, kari, cestoviny). Miestna špecialita je korenená ryba varená v banánovom liste s limetkovou ryžou – v reštaurácii Rumba na hlavnej ceste. Hneď oproti v reštaurácii Nireas, si prídu na svoje vegáni a vegetariáni, či milovníci zdravej kuchyne. Tradičné goanské jedlá v ich prevedení s chutným miestnym drinkom z ovocia kokum vás osvieži počas vašej dovolenky. Navyše tu BUBO poznajú a majú skvelú kávu, čo je v tejto oblasti vzácnosť.

Raňajkové menu je pre nás možno trošku netradičné, no chuťovo vynikajúce. Určite treba vyskúšať aloo paratha - čo sú placky plnené varenými zemiakmi a korením. Ako prílohu dostanete curd - čo je tradičný indický kyselkavý jogurt a pickle - čiže nakladaná zmes ovocia a zeleniny s čili.

Najtypickejším raňajkovým pokrmom je však určite dosa. Opísať sa dá ako tenučká chrumkavá palacinka z fermentovaného ryžového cesta, ako prílohu dostanete omáčku podobnú šošovicovej polievke s kari. Dosa na vás bude číhať na každom kroku, tak neváhajte, pripravujú ju úžasne.

Počas oddychu na pláži si tu všade viete vychutnať aj kokosový orech, ktorý vám v týchto horúčavách padne veľmi vhod. Počas dňa je dôležité dopĺňať tekutiny aj formou limonády, do ktorej pridávajú aj štipku soli a cukru. K večeri za šumu mora a pri sviečkach si zas dajte biele indické víno - Sula. Na neďalekej pláži Agonda odporúčam reštauráciu Zest a ich špecialitu – Thali, čo je akoby ochutnávkový tanier plný prekvapení. Skladá sa z viacerých jedál - šošovicový dhal, paneer (syr), šalátik, omáčka, príloha je ryža a chapati - miestna placka (viď foto). Znie to ako niečo pre vás? Tak vás radi uvidíme na zájazde do Južnej Indie. :)

K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +28 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2571 4285€
E

Ázia  

Tibet, Nepál, India, Čína


náročnosť

25 dní

Trvanie

4455 7425€
K

Ázia  

Bhután, India


náročnosť

14 dní

Trvanie

3870 6450€
Najkrvavejšie festivaly a rituály
Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte ďalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 35 min. čítania
Kumbh Mela – cesta za nesmrteľnosťou
Prémiový blog

Prémiový blog Kumbh Mela – cesta za nesmrteľnosťou

Na tento deň som čakal celý svoj cestovateľský život. Vydal som sa na najväčšiu púť v histórii ľudstva. Ešte nikdy sa na našej planéte nezišlo…

Ľuboš Fellner 42 min. čítania
India - čo ste netušili (voľby, svadby, kasty a láska)
Prémiový blog

Prémiový blog India - čo ste netušili (voľby, svadby, kasty a láska)

Príbehy z krajiny, ktorá je dnes domovom takmer 1,5 miliardy ľudí, novej najľudnatejšej na svete. Z kotla, v ktorom to neustále vrie, hýbe sa a…

Ľuboš Fellner 23 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: