O indickej kuchyni je známe, že je jednou z najlepších na svete. Jej chuť je nezabudnuteľná a kvôli prídavku čili aj jemne návyková. Spôsob prípravy, zmes korení a nastavenie kuchára sú neodlučiteľnou súčasťou každého pokrmu. V Indii totiž veria, že emócia kuchára pri varení sa prenesie aj na vás. Takže je dôležité, aby mal vždy dobrú náladu :)
Tu, v najmenšom štáte Indie, o dobre naladených ľudí nie je vôbec núdza. Príjemná, teplá klíma, osviežujúce more, rozkvitnuté stromy a kríky, spievajúce vtáky, opice skákajúce po palmách a najkrajšie červené západy slnka - aj to je Goa. Okrem toho je známa aj svojou kuchyňou. Vďaka svojej polohe, jej hlavnú zložku tvoria ryby a morské plody. Pokiaľ sa chystáte navštíviť jej južnú časť, nevynechajte mestečko Palolem. Odporúčam ochutnať rybacie kari, goanské thali, či rôzne variácie kreviet (na grile, kari, cestoviny). Miestna špecialita je korenená ryba varená v banánovom liste s limetkovou ryžou – v reštaurácii Rumba na hlavnej ceste. Hneď oproti v reštaurácii Nireas, si prídu na svoje vegáni a vegetariáni, či milovníci zdravej kuchyne. Tradičné goanské jedlá v ich prevedení s chutným miestnym drinkom z ovocia kokum vás osvieži počas vašej dovolenky. Navyše tu BUBO poznajú a majú skvelú kávu, čo je v tejto oblasti vzácnosť.
Raňajkové menu je pre nás možno trošku netradičné, no chuťovo vynikajúce. Určite treba vyskúšať aloo paratha - čo sú placky plnené varenými zemiakmi a korením. Ako prílohu dostanete curd - čo je tradičný indický kyselkavý jogurt a pickle - čiže nakladaná zmes ovocia a zeleniny s čili.
Najtypickejším raňajkovým pokrmom je však určite dosa. Opísať sa dá ako tenučká chrumkavá palacinka z fermentovaného ryžového cesta, ako prílohu dostanete omáčku podobnú šošovicovej polievke s kari. Dosa na vás bude číhať na každom kroku, tak neváhajte, pripravujú ju úžasne.
Počas oddychu na pláži si tu všade viete vychutnať aj kokosový orech, ktorý vám v týchto horúčavách padne veľmi vhod. Počas dňa je dôležité dopĺňať tekutiny aj formou limonády, do ktorej pridávajú aj štipku soli a cukru. K večeri za šumu mora a pri sviečkach si zas dajte biele indické víno - Sula. Na neďalekej pláži Agonda odporúčam reštauráciu Zest a ich špecialitu – Thali, čo je akoby ochutnávkový tanier plný prekvapení. Skladá sa z viacerých jedál - šošovicový dhal, paneer (syr), šalátik, omáčka, príloha je ryža a chapati - miestna placka (viď foto). Znie to ako niečo pre vás? Tak vás radi uvidíme na zájazde do Južnej Indie. :)
Tipy a zážitky - India
- Dohodnuté manželstvá, arranged marriage
- Manikarnika, ghat vo Varanasi
- Hranica z Nepálu do Indie
- Indické umenie - Rangoli
- Ellora, chrámy v Indii
- Konflikt v Kašmíre
- Ladacký festival, Leh
- Ladacký kláštor Hemis
- Kláštor Rumtek, Gangtok
- Nepokoje v Kašmíre
- Z Dillí do Agry
- Ganga vo Varanasi
- Tigrí vrch a výhľad na Himaláje
- Dabbawala, nosiči obedov
- Kerala - plavba v backwaters
- Pondicherry - francúzska India
- Mahabalipuram pri Chennai
- Čo vidieť v Šrinagare?
- Čajové plantáže v Indii
- Reliéf Maytreia Budhu, Mulbekh