Gaztelugatxe - seriálový Dragonstone

Gaztelugatxe - seriálový Dragonstone

Gaztelugatxe (z baskického gaztelu = „hrad“ a atx = „skala“), čiže skalnatý hrad, je ostrovček na pobreží Biskajského polostrova, ktorý patrí obci Bermeo v Baskicku (Španielsko). Leží asi 35 kilometrov od hlavného mesta Baskicka - Bilbaa. S pevninou ho spája umelý most. Na vrchole ostrova stojí kostol San Juan de Gaztelugatxe zasvätený Jánovi Krstiteľovi ešte z 9. alebo 10. storočia. S ďalším malým susedným ostrovom Aketx tvoria chránený biotop, ktorý sa rozprestiera od mesta Bakio po mys Matxitxako v Biskajskom zálive.

Baskické pobrežie je v tejto oblasti drsné. More neustále eroduje skalnaté pobrežie a vytvára tunely, oblúky a jaskyne. Ostrov Gaztelugatxe sa nachádza v strede tejto časti pobrežia vedľa Aketxu, ktorý je útočiskom pre morské vtáky.

Do kostola sa vchádza po úzkej ceste, cez pevný kamenný most a po cca 230 schodoch. Podľa legendy treba po trochu namáhavom výstupe na vrchol skaly trikrát zazvoniť a niečo si želať.

San Juan de Gaztelugatxe sprvu slúžil ako obranná základňa pre pánov z Biskajska. Bol používaný ako bašta proti kastílskemu kráľovi Alfonzovi XI. Sedem rytierov z Biskajska bojovalo proti nemu pri San Juan de Gaztelugatxe. Alfonso XI. bol ponížený a nútený ustúpiť. V roku 1596 bol San Juan de Gaztelugatxe znovu napadnutý, tentoraz sirom Francisom Drakeom a jeho korzármi. Vydrancovali všetko, čo našli, a zabili pustovníka, ktorý tam žil, a to tak, že ho zhodili z útesu na skaly a vodu pod nimi.

Kostol časom chátral a nakoniec ho v roku 1886 zbúrali a potom od základov prestavali. Bohužiaľ, počas procesu demolácie všetky artefakty nájdené v zemi, ako sú mince a delové gule, hodili do mora. Napriek tomu ide o impozantné miesto a, okrem iného, sa tu nakrúcal seriál Hra o tróny. Z Gaztelugatxe sa stal Dragonstone. Pevnosť, samozrejme, dorobili digitálne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Gibraltar, Španielsko


náročnosť

11 dní

Trvanie

2985
K

Európa  

Andorra, Španielsko, Francúzsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2490
K

Európa  

Španielsko


náročnosť

5 dní

Trvanie

1255
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Lanzarote - sopečné dielo prírody Lanzarote

Lanzarote Lanzarote - sopečné dielo prírody

Premýšľate, ktorý z Kanárskych ostrovov by pre vás mohol byť tou správnou voľbou? Ak vás láka drsná, no malebná sopečná krajina, minimalistická…

Martin Šimko 13 min. čítania
Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste Madrid

Madrid Madrid - pamiatky, futbal v kráľovskom meste

Kastílsky Madrid, divoko bijúce srdce Španielska. Jedna z najväčších európskych metropol na gigantickom Pyrenejskom polostrove, kde je futbalové…

Daniela Mihaldová 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: