Dashashwamedh Ghat

Dashashwamedh Ghat

Dashashwamedh Ghat existuje už veľmi dlho. Existujú dva hinduistické príbehy o gháte. Jeden hovorí, že ho postavil Brahma, aby privítal Šivu, a druhý hovorí, že práve tu Pán Brahma obetoval 10 koní pre Pána Šivu a samotný názov „Dashashwamedh“ sa prekladá ako „desať obetných koní“.


Dashashwamedh Ghat je jedným z najstarších a najdôležitejších ghátov vo Varanasi. Verí sa, že je to miesto Brahmaresta, kde uctievanie Brahmy prvýkrát vykonal samotný Pán Brahma. Ľudia si tiež myslia, že králi Bhara Shiva Naga obetovali desať koní v druhom storočí. Ešte predtým, ako bolo Varanasi známe ako mesto chrámov, bolo posvätným pútnickým centrom pre hinduistov.


Peshwa Balaji Baji Rao postavil súčasný ghát v roku 1748. O niekoľko desaťročí neskôr, v roku 1774, kráľovná Indore, Ahilyabahi Holkar, prestavala ghát. 7. decembra 2010 otriasol južným koncom aarti v Sitla Ghat malý výbuch. To zranilo 37 ľudí, z ktorých šesť boli cudzinci a dvaja ľudia boli zabití. Indickí mudžahedíni tvrdili, že za útok sú zodpovední oni.

Dashashwamedh Ghat je jedným z najdôležitejších ghátov vo Varanasi, Uttar Pradesh. Nachádza sa na rieke Ganga a veľmi blízko chrámu Vishwanath. Cesta do Dashashwamedh Ghat je skutočne magická. Ganga Aarti, ktorá sa v tomto gháte koná každý deň, priťahuje tisíce oddaných zo všetkých kútov Indie. Na tomto gháte môžete vidieť skupinu sádhuov, ktorí robia sväté veci. Pútnici sem prichádzajú vykonávať širokú škálu náboženských praktík a aktivít.


Od slávnych chrámov až po rušné trhy, toto posvätné miesto má niečo pre každého cestovateľa. Je domovom rôznych obchodov a predajcov, ktorí predávajú široký sortiment tovaru. Okrem toho sa v okolí nachádza množstvo reštaurácií a jedální, vďaka čomu je ideálnym miestom na oddych a vychutnanie si miestnej kuchyne.


Budovy, ktoré lemujú ghát s výhľadom na rieku Ganga, sú rôzneho druhu. Sú tu chrámy z červených tehál a tesaného kameňa, chrámy zdobené zložitými rezbami a sochami. Nachádza sa tu tiež množstvo svätýň a chrámov zasvätených rôznym hinduistickým bohom a bohyniam. Dashashwamedh Ghat je stále zaujímavým symbolom hinduizmu a je jedným z najnavštevovanejších turistických miest vo Váránasí.


Dashashwamedh Ghat vo Varanasi je jedným z najkrajších miest na svete. Počas dňa je ghát stálym zdrojom aktivít s veriacimi ponúkajúcimi modlitby a zbožné dary, pútnici vykonávajú tradičné rituály a návštevníci prichádzajúci z celého sveta, aby zažili krásu a atmosféru. Tento ghát je známy pre Agni Puja, ktorý tu každý večer vykonáva skupina kňazov, ktorí uctievajú Pána Šivu, rieku Gangu, Suryu, Agniho a celý svet.

My v BUBO spolu s našimi klientami nikdy nevynecháme prehliadku tohto ghátu a rovnako aj spoločne si užívame ceremóniu zatvárania rieky Ganga.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: