Doprava v Saudskej Arábii

Doprava v Saudskej Arábii

Saudská Arábia sa otvorila turistom iba niekoľko rokov dozadu. Dnes sa počet turistov v krajine zvyšuje a tomu musí byť logicky prispôsobená aj infraštruktúra krajiny. V Saudskej Arábii však s týmto nie je veľký problém kvôli vysokému kapitálu z predaja ropy.

Krajina má dnes rozlohu takmer 2 150 000 kilometrov štvorcových, čo z nej robí 14. najväčšiu krajinu sveta. Pre najväčší počet turistov – pútnikov, je veľmi jednoduché dostať sa do nábožensky významných miest, akými sú Mekka a Medina. Obrovské letisko spojené s takmer celým svetom sa nachádza v Džidde, druhom najväčšom meste Saudskej Arábie, kde dnes žijú približne 4 milióny obyvateľov. Letisko kráľa Abdulaziza má tri terminály: severný – ten slúži najmä pre letecké spoločnosti, ktoré nepatria Saudskej Arábii, južný – ten slúži najmä pre saudské aerolinky  a posledný terminál Hadž – ten slúži pre pútnikov, ktorí vykonávajú svoju púť do Mekky. Ročne toto letisko obslúži podľa najnovších zdrojov viac ako 40 miliónov cestujúcich.

Otázka znie, ako sa dostať do Mekky? Jedna možnosť je ísť autom, táto cesta by (iba moslimom) zabrala asi hodinu. Druhá možnosť je však využiť sieť vysokorýchlostných vlakov Haramain. Tá bola otvorená 11. októbra 2018 a spája dve najsvätejšie mestá islamu, Mekku a Medinu. Táto linka meria 450 kilometrov a má dve zastávky – King Abdullah Economic City a Džiddu. Najvyššiu rýchlosť, akú dokáže vlak vyvinúť, je 350 kilometrov za hodinu. Bežná prevádzková rýchlosť je však 300 kilometrov za hodinu, čo z Haramainu robí prvý vysokorýchlostný vlak v Saudskej Arábii. Okrem toho by sme v krajine našli ďalšie dve významné vlakové linky, jedna prechádza cez mestá ako Buraydah, Hail až do Jordánska a ďalšia zase na východ krajiny do mesta Dammam. Na týchto linkách však operujú iba „bežné“ vlaky, ktoré dosahujú prevádzkový rýchlosť okolo 120 kilometrov za hodinu.

Vďaka veľkosti krajiny je letecká preprava efektným spôsobom, ako sa dá pohybovať po krajine. V krajine by sme našli 12 medzinárodných letísk, pričom tie najväčšie sú v mestách ako Rijád, Džidda, Dammam, Medina alebo Al Ula. Najväčšia a najstaršia letecká spoločnosť, ktorá operuje v rámci krajiny, ale prevádzkuje aj medzinárodné lety, je Saudia. Ďalšie, menšie letecké spoločnosti, niektoré aj nízkonákladové, sú: Flyadeal, Flynas alebo Nesma Airlines. V roku 2025 má začať operovať spoločnosť Riyadh Air, ktorá láka pilotov z celého sveta na lukratívne mzdy. Pre predstavu, let z Džiddy, teda západného pobrežia krajiny do Dammamu, na východe krajiny, by trval lietadlom asi 2 hodiny.

Saudská Arábia má vybudovanú aj dobrú sieť ciest a diaľnic. Väčšina z týchto ciest je v excelentnom stave, keďže sú cesty pravidelne renovované a vplyvmi počasia nie sú cesty tak často ničené. V minulosti bolo veľkým problémom správanie vodičov na cestách. Tí jazdili doslova ako „odtrhnutí z reťaze“, niekedy aj násobne prekračovali rýchlosť, ohrozovali nie len seba, ale hlavne aj ostatných. Preto existuje v Saudskej Arábii pokročilý systém dopravných kamier, ktorý meria rýchlosť, kontroluje, či majú vodiči zapnutý pás, alebo kontroluje, či vodič nepoužíva mobil za volantom, neprešiel na červenú a pod. Za väčšinu priestupkov sú relatívne veľké pokuty, preto sa posledné roky dopravná situácia v Saudskej ukľudnila a prejsť krajinu autom je jeden z najlepších spôsobov, akým ju môže človek vidieť celú. My z BUBO ju prechádzame presne takto, aby sme videli všetky významné miesta, ktoré Saudská Arábia ponúka. Presvedčte sa s nami na najbližšom zájazde Saudskou Arábiou!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Saudská Arábia


náročnosť

9 dní

Trvanie

3209 3820€
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

10 dní

Trvanie

3860
K

Ázia  

Saudská Arábia, Bahrajn


náročnosť

13 dní

Trvanie

4860
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Prémiový blog

Prémiový blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Pravda o Katare Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Katare

Mám ísť rozprávať do RTVS o Katare a asistentka redaktorky ma vopred taktne upozornila, že sa budú pýtať aj nepríjemné otázky, lebo s Katarom nie…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Abrahám - prorok, ktorý mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: