Dôvod, prečo sú referendá na Ukrajine neprijateľné

Dôvod, prečo sú referendá na Ukrajine neprijateľné

AKTUALIZOVANÉ VO ŠTVRTOK (29. 9.) DOOBEDA

Rusko po výsledkoch "referend" v štyroch regiónoch - Cherson, Záporožie, Doneck a Luhansk - v ktorých sa hlasovalo o tom, či sa majú tieto regióny odštiepiť od Ukrajiny a pripojiť k Rusku, oznámilo, že tento scenár sa naplní v piatok. Vhadzovanie vyplnených lístkov do urny prebiehalo od 23. do 27. septembra. Po nich sa rátali hlasy, čo sa však považovalo od začiatku za formalitu. Referendá totiž mali vopred určený výsledok a ruské médiá už v utorok hlásili, že 98 % voličov odpovedalo súhlasne.

Išlo však o referendá, ktoré popierajú všetky medzinárodné práva a podkopávajú legitimitu Ukrajiny. Viacero krajín vrátane prakticky celého Západu, ale aj Kazachstan, Turecko a Srbsko, ktoré sú viac proruskými štátmi, sa vyjadrili, že neuznajú výsledky referend. Je viacero dôvodov, prečo tak konajú a tieto referendá sa nemôžu považovať za legitímne.

Zinscenované pseudoreferendá sú v rozpore s medzinárodným právom aj ukrajinskou ústavou, konali sa bez súhlasu Ukrajiny a nespĺňajú žiadne normy. Nezúčastnili sa na nich medzinárodní pozorovatelia a nie je ani jasné, koľko ľudí odovzdalo svoj hlas. Nie je nik, kto by dozeral na legitimitu procesu zrátavania hlasov a regióny, v ktorých sa hlasuje, nie sú bezpečnými zónami napriek tomu, že ich Rusi neovládajú a Ukrajinci statočne odolávajú ich útokom.

Svet tiež obleteli zábery, ako sú pred volebnými miestnosťami ozbrojenci s puškami a hlasovať chodia najmä proruskí obyvatelia, keďže čistokrvní Ukrajinci odišli z týchto oblastí v momente, ako v nich začala prebiehať vojna. Je teda veľa dôvodov, prečo sú takéto referendá priam výsmechom. Cieľ prezidenta Vladimira Putina je jasný - zväčšiť ruské územie a odvolávať sa na obranu "ruského územia" v prípade, že tam začnú prebiehať tvrdé boje. Opakuje sa tak scenár z Krymu z roku 2014, ktorý sa tiež po "referende" "pripojil" k Rusku.

Práve zisk týchto spomenutých štyroch oblastí pre Rusov bude znamenať, že na Krym sa dostanú suchou nohou cez "svoje nové územie". Celý takýto scenár je, samozrejme, neprijateľný. BUBO od začiatku vypuknutia konfliktu podporuje Ukrajinu a zriadilo azylový dom pre utečencov. Rovnako tak organizujeme zájazd Ukrajina 2022 - do bezpečných oblastí západu krajiny - teda Kyjiva, Ľviva a Užhorodu, aby sme opäť podporili turizmus na Ukrajine. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3562 5089€
K

Amerika  

Karibik, Mexiko


náročnosť

16 dní

Trvanie

3295 4393€
Správa z ukrajinského bunkra Prémiový blog

Prémiový blog Správa z ukrajinského bunkra

Toto je moja aktuálna správa z ukrajinského bunkra, druhá časť blogu. Pacifista, ktorý sa vyhýba vojnovej turistike, píše, ako to za vojny vyzerá.…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Dá sa cestovať na Ukrajinu? Prémiový blog

Prémiový blog Dá sa cestovať na Ukrajinu?

V pondelok som zažil najväčšie bombardovanie od začiatku ukrajinsko-ruskej vojny a po prvýkrát v živote som bol v bunkri, lebo to bolo naozaj…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov Prémiový blog

Prémiový blog Azylový dom v Bratislave pre ukrajinských utečencov

„Táto vojna bude tri roka,“ hovorí mi moja ukrajinská upratovačka Oľga. Chodí k nám domov a už vie lámane po slovensky. Upratuje dobre, vždy ju v…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania

Viac informácií o krajine: