Krymský most - ilegálna stavba

Krymský most - ilegálna stavba

Krymský most či Kerčský most - to sú dva názvy mosta, ktorý spája ukrajinský Krym s pevninským Ruskom. Jeho dĺžka je 18,1 km. To hovoríme o jeho železničnom úseku. Cestný je "len" 16 km dlhý. Krymský most, to je totiž dvojica paralelných mostov - jeden slúži pre štvorprúdovú cestu a jeden pre dvojprúdovú cestu - koľajová železnica, ktorá premosťuje Kerčský prieliv medzi Tamanským polostrovom Krasnodarský kraj v Rusku a Kerčským polostrovom na Kryme. V strede cesty prechádza most cez ostrovček Tuzla. Oba spomenuté číselné údaje znamenajú, že ide o najdlhší európsky most.

Treba podoknúť, že Krymský most je nelegálnou stavbou. Plány na jeho výstavbu sa začali prakticky okamžite po tom, ako Rusi v roku 2014 obsadili a anektovali Krym. Dnes o ňom hovoria ako o svojom území a odvolávajú sa na výsledky pseudoreferenda v tejto časti Ukrajiny. V januári 2015 získala mnohomiliardovú zákazku na výstavbu Krymského mosta spoločnosť Strojgazmontaž Arkadyho Rotenberga. Výstavba sa začala vo februári 2016 a 15. mája 2018 ho otvoril ruský prezident Vladimir Putin.

Pre osobné autá ho otvorili 16. mája a pre nákladné autá 1. októbra. Železničný most otvorili o niečo neskôr - 23. decembra 2019, prvý pravidelný osobný vlak prešiel cez most o dva dni neskôr. Pre nákladné vlaky sprevádzkovali most 30. júna 2020.

Kerčský/Krymský most, je pre Rusko vysoko symbolický - má totiž potvrdzovať to, že Krym patrí tejto krajine, hoci výsledky "referenda" neuznala Ukrajina a ani medzinárodné spoločenstvo. Pre Rusov je tiež dôležitý pri zásobovaní vojenských síl na Kryme a okupovaných častiach južnej Ukrajiny. O to viac nahneval Rusov fakt, že na moste došlo k sabotáži a výbuchu, o ktorý sa 8. 10. mali postarať ukrajinskí tajní. Rusi tvrdia, že most plne sprevádzkujú do troch týždňov, vzhľadom na poškodenie to však bude náročná úloha.

Situácia na Ukrajine sa od tohto momentu opäť vyhrotila a boli sme svedkami raketových útokov na Kyjiv a Ľviv, kde sa nachádzal aj šéf BUBO Ľuboš Fellner. Plánovaný zájazd Ukrajina 2022 sme po výbuchu na Krymskom moste zrušili a s turizmom v tejto krajine musíme ešte trochu počkať. Snáď nie dlho. Dovtedy BUBO otvára už tretí azylový dom pre Ukrajincov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Rusko


náročnosť

6 dní

Trvanie

9999
K

Ázia   Európa  

Sibír, Mongolsko, Rusko

01.06. → 08.06.

náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
E

Polárne oblasti   Európa  

Sibír, Arktída, Rusko


náročnosť

8 dní

Trvanie

9999
Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
So Štefánikom okolo sveta Prémiový blog

Prémiový blog So Štefánikom okolo sveta

Štefánik sa bežne vníma najmä ako generál - zakladateľ česko-slovenského štátu. Je nám potešením prezentovať vám ho ako CESTOVATEĽA a pozývame…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: