Dr. David Livingstone

Dr. David Livingstone

David Livingstone bol škótsky lekár, misionár a prieskumník, ktorý sa stal slávnym pre svoje výpravy do južnej a strednej Afriky v 19. storočí. Jeho objavy a výskumy prispeli k rozširovaniu geografických znalostí a poznatkov o Afrike a viedli tiež k zlepšeniu životných podmienok miestneho obyvateľstva. 

Aj napriek tomu, že sa narodil v chudobných podmienkach (19.3. 1813), nadobudol vďaka svojmu talentu vzdelanie, rozhodol sa študovať medicínu a vybral sa na misijné cesty.

Jeho cesty neboli teda založené len na cestovaní, skúmaní a lekárstve, ale tiež na misijnej kresťanskej činnosti, ktorú prinášal africkým kmeňom. Jedným z jeho cieľov boli tiež obchodné cesty a neprejdené územia, kde hľadal nové trasy.

Cestoval tu 25 rokov a prešiel viac ako 45 000 km. 

Vykonal niekoľko expedícií a vďaka jednej z nich (v roku 1849) objavil aj najmonumentálnejšie vodopády sveta a pomenoval ich po kráľovnej Viktórii (prirovnávajúc ich k jej kráse). Po príchode k Zambezi a časti s vodopádmi sa dá povedať, že otvoril Európe brány k tomuto prírodnému úkazu.

Najvýznamnejším úspechom sa stala jeho výprava v 1856, kedy objavil zdroj rieky Níl a tiež jazero v Tanzánii. Na jednej zo svojich expedícií sa stratil, našli ho až o 20 rokov neskôr, na čo tiež doplatil. Počas odlúčenia od "reality" žil s domácimi kmeňmi, a to sa na ňom aj podpísalo (na jeho zdraví). Vo veku 60 rokov umrel na úplavicu a maláriu v jednom z miest dnešnej Zambie. 

O jeho láske k Afrike sa hovorí dodnes. Mnohí tiež tvrdia, že srdce doktora Livingstonea bolo z jeho tela extrahované a telo prevezené a pochované v Británii. Telom v Británii, srdcom v Afrike, a to práve vďaka jeho 2 spolucestovateľom a pomocníkom z Afriky - Sussi a Chuma (mimochodom, Sussi a Chuma sú páni, ktorých uvidíte aj pri vstupe k Viktóriiným vodopádom na mnohých z plagátov).

Livingstoneov život a práca sú dodnes považované za výnimočné a významné v oblasti výskumu, geografie a humanitárnej činnosti. Jeho odvaha a snaha pomôcť miestnemu obyvateľstvu vytvárajú pozitívny odkaz, ktorý sa dotýka a inšpiruje ľudí po celom svete. Zastavíme sa aj na mieste, kde sa nachádza jeho socha a spoločne pri prehliadke mesta Livingstone či Victoria Falls si o ňom povieme viac. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

4626 5140€
K

Afrika  

Lesotho, Eswatini, Zimbabwe, Zambia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

16 dní

Trvanie

4437 4930€
K

Afrika  

Zanzibar, Zimbabwe, Zambia, Tanzánia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

14 dní

Trvanie

3896 4870€
Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody Viktóriine vodopády

Viktóriine vodopády Viktóriine vodopády - nezabudnuteľné divadlo prírody

Jeden z prírodných divov sveta, posvätné miesto pre domácich a ohromujúci zážitok pre návštevníka. Také sú Viktóriine vodopády, ktoré rozľahlé…

Jakub Kopča, Viktor Háber 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: