Ekologická katastrofa v Tichom oceáne - Rajský paradox

Ekologická katastrofa v Tichom oceáne - Rajský paradox potápajúce sa ostrovy - globálne otepľovanie

Rajský paradox je terminus technikus a ide o globálne otepľovanie a stúpanie oceánov. Kiribati, Marshallove ostrovy a Tuvalu sú spolu s Maldivami najohrozenejšími štátmi, ktoré možno z našej planéty čoskoro zmiznú. Maldivy sú všeobecne známym rajom a my v BUBO ich veľmi dobre poznáme a napísali sme pre Vašu lepšiu orientáciu mnoho blogov s detailným popisom hotelov: Maldivy, kam ísť a ako si vybrať hotel.
Kiribati, Marshallove ostrovy a Tuvalu sú na druhej strane aj pre značne scestovaných Slovákov absolútnou neznámou. No my sem chodievame, a keď si otvoríte moje blogy o týchto krajinách -radšej to nerobte –, tak sa sem budete chcieť vypraviť.
Je to maximálna exotika, nádhera a doslova raj na Zemi. Keď si pozriete videá, ktoré sme natočili dronom: nájdete ich v encyklopedickom blogu o Oceánia -všetky ostrovné štáty Tichomoria, tak uvidíte, že často je tu z jednej strany ostrova na druhú doslova iba pár metrov. Je to na jednej strane to najkrajšie, čo si viete predstaviť, na druhej strane, ak oceán iba trošíčka stúpne, tak búrka či tajfún spôsobia, že sa slané vody dostanú krížom cez ostrov, zničia domy...ale čo je najhoršie, vniknú do studní so sladkou vodou. Slaná voda sa nedá piť a ihneď ide o život.
Keď pristávate na Maldivách, vidíte umelý ostrov, ktorý je vyšší, a teda sa predpokladá, že tento ostrov zvyšovanie oceánov (pri globálnom otepľovaní!) nezatopí. No na Kiribati, Marshallovych ostrovoch a Tuvalu takúto možnosť nemajú. Vyliezť na kokosovníkovú palmu, alebo sa presťahovať inde.
Kiribati, Marshallove ostrovyTuvalu nie sú len izolované - sú takmer uprostred ničoho. Je to obrovská zbierka malých atolov uprostred Tichého oceánu, ktoré sa rozprestierajú v rovnakej vzdialenosti ako medzi Los Angeles a New Yorkom. Obrovské. Je tu tiež nedostatok zamestnania.  Tým, že navštevujete tieto Pacifické ostrovy, dávate obyvateľom nádej a možnosť aspoň troška zarobiť. Nastavený systém je tak, že z vašich peňazí ide časť práve na redukciu rajského paradoxu – kupujú sa za to letenky na konferencie a domorodci sa vzdelávajú, aby vedeli ovplyvniť svoju budúcnosť.
 
Udržateľný turizmus je niečo, o čo sa zaujímam už dlho. Ernest Hemingway raz vyhlásil čosi v zmysle: „Byť proti niečomu neznamená robiť dobré veci“, a preto ani ja nerád mlátim hubou slamu, ale radšej veci robím. Za viacerými konkrétnymi činmi sú práve ľudia z BUBO a mnohí naši klienti. Tak tomu bolo od začiatku, keď bola charita na Slovensku čosi ako - okrádať seba či vlastnú rodinu. No naši klienti prišli a doslova nás tlačili, aby sme konali, aby sme robili dobré veci. A tak ich v BUBO už tridsať rokov robíme. Nehovorili sme o tom, ale chceli by sme sa do roku 2030 rapídne zlepšiť. Ak máte nápad na pomoc, dajte nám vedieť!
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

12213

Detské zľavy

Dovolenka Srí Lanka a Maldivy s rodinou
F

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

14 dní

Trvanie

9895
K

Ázia  

Srí Lanka, Maldivy


náročnosť

12 dní

Trvanie

4741
Najkrajšie pláže sveta - top 20 Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšie pláže sveta - top 20

Chodím po svete tridsať rokov, aby som našiel tú najkrajšiu pláž na planéte. Za ten čas som natrafil na pláže opustené a romantické, plné života a…

Ľuboš Fellner 13 min. čítania
Kuramathi Maldives Blog

Blog Kuramathi Maldives

Maldivský rezort Kuramathi nielen, že patrí medzi najznámejšie ostrov Maldív, ale vo svojej kategórii 4* rezortov je na absolútnej špičke.…

Sun Siyam Olhuveli Blog

Blog Sun Siyam Olhuveli

Maldivský rezort Sun Siyam Olhuveli patrí medzi najzaujímavejšie 4* rezorty Maldív. Nájdete tu moderný luxus, tropické maldivské prostredie s…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: