Špina v Tichom oceáne – Garbage Patch

Špina v Tichom oceáne – Garbage Patch Odpadky v Pacifiku -s tým sa niečo musí urobiť!

Ostrovčeky sú ďaleko, nikde nič nie je. Ak je tu v Kiribati, na Marshallových ostrovoch a Tuvalu nejaké akože mesto, tak je preľudnené, ľudia žijú v malých chatrčiach, okolo ktorých pobehujú ošípané a psy, je tu veľa odpadkov. Ak sa auto pokazí, je z neho vrak, ktorý desaťročia straší pri ceste. Veď odviesť auto preč je extrémne drahé. Kto to zaplatí?
Špina v Tichom oceáne je zhmotnená v ´Great Pacific Garbage Patch´. No mne bolo smutno, keď som videl zdevastovanú krajinu (po vyťažených fosfátoch) na Nauru, či strašnú špinu na plážach na južnej Tarawe na Kiribati.
Taktiež v Gabone, ktorý National Geografic nazýva „posledný raj“, som na pláži našiel špinu a podľa etikiet som zistil, že špina preplávala z Brazílie krížom cez oceán.
My na našich zájazdoch berieme rukavice a vyzbierame nejakú pláž. Robievame to a takto ukazujeme domorodcom, ako to majú robiť. To, že sa nemajú vzdať, lebo ďalší cyklón donesie neporiadok opäť. Ideme príkladom a aj keď vieme, že nespasíme svet, urobíme ho aspoň trošku lepším.
 
Hoci v Kiribati, Tuvalu, či na Marshalových ostrovoch nie sú žiadne rieky, je tu tenká vrstva sladkej vody, ku ktorej sa môžete dostať. Ale závisí to od dažďa a zrážky môžu byť dosť nepravidelné. Aj toto je jeden z dopadov klimatických zmien.
 
Ostrovné krajiny Pacifiku sa nemusia vysporiadať len so stúpajúcou hladinou morí, ale predpovedá sa, že sa zvýši sucho, rovnako ako intenzita a frekvencia extrémnych zrážok. Takže budú mať viac sucha, ale keď bude pršať, bude to intenzívnejšie a prívalové dažde doslova zaplavia tieto malé nízko položené ostrovy. Pretože sú také ploché, voda len sedí na vrchu a pri stekaní zmetie príbytky aj živé tvory. A samozrejme zmetie do mora aj všetku špinu.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Austrália a Oceánia  

Papua Nová Guinea, Austrália


náročnosť

17 dní

Trvanie

5620 7025€
K

Guinea, Libéria, Sierra Leone


náročnosť

12 dní

Trvanie

3992 4990€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme Prémiový blog

Prémiový blog Tichý oceán – neznáma krása na opačnej strane zeme

Písal sa 31. január 1968, kedy tichooceánske Nauru získalo nezávislosť od Británie, teda pred 55 rokmi. Talofa lava, Kia ora, Fakalofa lahi atu,…

Ľuboš Fellner 55 min. čítania
Kiribati - rukojemník globálneho otepľovania Prémiový blog

Prémiový blog Kiribati - rukojemník globálneho otepľovania

Aké to asi je – žiť v krajine, o ktorej viete, že ju raz zhltne oceán? V zemi, v ktorej vlastný prezident vyzýva svojich ľudí, aby sa odsťahovali?…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania