Ekologizácia v Grand Canyone

Ekologizácia v Grand Canyone

Grand Canyon má zavedené mnohé trvalo udržateľné postupy, vrátane silného recyklačného programu vo verejných aj obytných oblastiach v rámci parku, zariadenia na rekultiváciu vody, ktoré premieňa odpadovú vodu na vodu bezpečnú na použitie na zavlažovanie a toalety, programu kompostovania odpadu a koncesionárske operácie a vozový park kyvadlových autobusov na čistý stlačený zemný plyn. Okrem toho všetky nedávno postavené budovy v parku spĺňajú normy LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) a všetky budúce stavby budú navrhnuté tak, aby dosiahli najvyššie možné hodnotenia LEED.

Vedenie schválilo klimatický akčný plán národného parku Grand Canyon, ktorý dokončil posledný krok potrebný na to, aby sa park stal klimaticky priateľským.

Climate Friendly Parks (CFP) sa zaviazali stať sa lídrami v oblasti životného prostredia tým, že znížia svoje emisie skleníkových plynov a učia ostatných, ako obmedziť svoj vlastný vplyv na životné prostredie. Zamestnanci parku začali proces stávania sa klimaticky priateľským parkom podaním žiadosti a vykonaním inventarizácie skleníkových plynov. Tento inventár použil údaje o emisiách z minulých rokov na stanovenie základnej línie.

Klimatický akčný plán parku načrtáva kroky, ktoré sa zamestnanci parku, partneri a obyvatelia zaviazali podniknúť na zníženie odpadu a zlepšenie hospodárenia s energiou, vodou a dopravou, aby sa znížili emisie skleníkových plynov v parku. Akčný plán pre klímu Grand Canyonu zahŕňa implementáciu štruktúrovaného programu zelených kancelárií, rozvoj programu kompostovania South Rim, postupnú konverziu na solárne ohrievače vody v rezidenciách NPS a skúmanie alternatívnych zdrojov energie pre rôzne lokality v parku. Všetky akčné body v rámci plánu majú posunúť park smerom k jeho celkovému cieľu, ktorým je zníženie emisií skleníkových plynov o 30 percent do roku 2023.

Najväčšia energetická spoločnosť v Arizone spolupracovala s parkom a zabezpečila na inštalácii 84 fotovoltaických článkov v návštevníckom centre Grand Canyon. 18 kilowattový systém kompenzuje 30 % energie spotrebovanej v budove. Úspora energie je viac ako by bežná domácnosť spotrebovala za deň a znižuje emisie skleníkových plynov o takmer 20 ton ročne. Ďalšie fotovoltické články boli zahrnuté aj v divadle, ktoré nedávno pribudlo k návštevníckemu centru. Do tohto návštevníckeho centra zavítame vždy aj my v BUBO s našou skupinou. Tešíme sa z nových ekologických riešení, ktoré tu pribúdajú ako huby po daždi.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA