V Kirgizsku má fermentácia dlhú tradíciu – v drsných horách pomáhala uchovávať mlieko aj obilniny, keď ešte neexistovalo chladenie. Na našich zájazdoch do Kirgizska si určite všimnete, že doslova na každom rohu sa predávajú tri najväčšie klasiky: kurt, tan a shoro. Každý z nich vzniká inak, no všetky spája kyslá chuť, vysoká výživová hodnota a schopnosť osviežiť aj zasýtiť.
Kurt (күрт) je sušený fermentovaný syr, ktorý sa pripravuje z kyslého mlieka alebo jogurtu. Zrazené mlieko sa precedí, osolí, vytvaruje do guličiek a nechá vyschnúť na slnku. Výsledkom sú tvrdé, biele guľky s intenzívnou slano-kyslou chuťou, ktoré vydržia celé mesiace bez chladenia. Pastieri si kurt berú do hôr ako ľahký a trvanlivý zdroj bielkovín a soli – niečo medzi sušeným syrom a energetickou tyčinkou, ideální k pivu.
Tan (тан) je fermentovaný nápoj z jogurtu, vody a soli. Podobá sa tureckému ayranu, no býva kyslejší a hustejší. Pije sa vychladený, často z plastových pohárikov pri stánkoch alebo priamo z veľkých barelov. V lete je ideálnym spôsobom, ako sa osviežiť a doplniť minerály po horúcom dni – tan je prirodzene probiotický a podporuje trávenie.
Tretím klasikom je Shoro – pôvodne značka, dnes aj všeobecné označenie pre radu tradičných kvasených nápojov, ktoré v Kirgizsku nájdete doslova na každom rohu. Pod modrým logom ШОРО sa predáva nielen tan Shoro, ale aj ďalšie fermentované obilné nápoje, ako maksym (z jačmeňa a múky) či chalap (kombinácia obilia a mlieka). Firma Shoro vznikla v Biškeku v 90. rokoch a dnes je synonymom pre „tradičné osvieženie“ – v uliciach miest aj pri horských cestách.
Kurt, tan a shoro nie sú len potraviny – sú to živé pripomienky nomádskeho života, kde muselo všetko vydržať cestu, horúčavu aj čas. Vyberte sa s nami do neznámeho, no úžasného horského Kirgizska a objavte nielen tieto odkazy na tradičný spôsob života, ale aj množstvo nádherných zážitkov.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Kirgizsko
- Zaujímavosti Kirgizsko
- Buzkaši a nomádske hry
- Minaret Burana
- Cholpon Ata
- Hodvábna cesta a Kirgizsko
- Ľadovcové jazero
- Issyk Kul
- Kumys - kobylie mlieko-prax
- Plov- pilaf, recept na národné jedlo
- Pík Lenina
- Hlavné mesto Kirgizska
- Skazka - kirgizský kaňon
- Ala Kačú – únos nevesty podľa práva adat
- Tip na unikátnu reštauráciu v Kirgizsku