Founding Fathers – otcovia USA

Founding Fathers – otcovia USA

Dnes azda najmocnejšia krajina na svete USA vznikla v roku 1776 podpísaním Deklarácie nezávislosti. Presne 4. júla podpísalo niekoľko delegátov kontinentálneho kongresu túto listinu, ktorá sa dnes označuje ako oficiálny dátum vzniku krajiny, ktorý dnes všetci Američania každoročne vo veľkom oslavujú. Dnes sú to desiatky miliónov dolárov ročne minutých na ohňostroje, ale vďaka ktorým mužom môžu dnes Američania tieto ohňostroje vypúšťať? Tých boli desiatky, no siedmym sa pripisujú najväčšie zásluhy za vznik krajiny. Týchto 7 mužov sa označuje ako Founding Fathers – otcovia zakladatelia.

USA, krajina, ktorá bola predtým pod vplyvom Spojeného kráľovstva, sa začala proti svojmu kolonizátorovi v 70. rokoch 18. storočia búriť. K eskalácii konfliktov prispeli udalosti ako Bostonský masaker v roku 1770 a Bostonské pitie čaju v roku 1773. Tieto udalosti a mnoho ďalších viedli ku vojne USA o nezávislosť, kde boli podporovaní vojskami Francúzska. Táto vojna trvala od roku 1775 až po rok 1783, kedy bola podpísaná Parížska dohoda, ktorá uznávala samostatnosť USA.

Najznámejším z otcov zakladateľov bol jednoznačne George Washington. Muž, ktorý je vyobrazený na každej jednodolárovej bankovke, v každom meste nájdete ulicu, most alebo park, ktorý nesie jeho meno. Samotné hlavné mesto USA bolo pomenované práve po ňom. Ako však Washington prispel k samostatnosti USA ako Founding Father? Keď USA bojovalo proti Britom, práve Washington bol generálom, ktorý viedol tieto vojská. Jeho stratégie a taktiky doviedli Američanov k viacerým významným víťazstvám, ktoré dopomohli k tomu, aby sa britské vojská vzdali. Washington sa neskôr stal aj prvým prezidentom krajiny, ktorým bol dve funkčné obdobia. Napriek tomu, že by bol pravdepodobne zvolený znova, vzdal sa kandidatúry a ukázal ostatným politikom, že transfer politickej moci sa dá spraviť aj pokojne.

Thomas Jefferson bol jedným z piatich ľudí, ktorí spísali deklaráciu nezávislosti, jemu sa však pripisuje napísanie jej najväčšej časti. Po tomto akte sa stal guvernérom jedného zo štátov, Virginie. Bol taktiež ministrom, ktorý bol zodpovedný za zlepšenie vzťahov s Francúzskom. On a niekoľko ďalších spísali Listinu práv, dokument, ktorý formálne ohraničoval vzťahy občanov USA k vláde. Neskôr sa stal tretím prezidentom USA. Ako prezident odkúpil od Francúzov územie Louisiany, územie dnešných 13 štátov USA. Založil aj univerzitu vo Virgínii, ktorá je dnes jednou z najprestížnejších amerických univerzít.

John Adams bol jedným z najväčších kritikov vlády Británie nad USA. Z tohto dôvodu bol aj jedným z najväčších iniciátorov samostatnosti USA od Británie. Počas konca revolučnej vojny bol jedným z hlavných vyjednávačov, ktorí rokovali o Parížskej dohode. V Európe slúžil aj ako ambasádor, najmä vo Francúzsku a Holandsku. Vďaka dobrým vzťahom s týmito krajinami a ich finančnej podpore mohlo USA vyhrať revolučnú vojnu. Po vojne bol ambasádorom aj pre Britániu, s ktorou pracoval na reparácii vzťahov. Slúžil ako prvý viceprezident počas funkčného obdobia Washingtona a neskôr ho aj vystriedal na poste prezidenta ako druhý prezident v ére samostatnosti.

Ak ste niekedy držali v ruke 100 dolárovú bankovku, možno ste sa čudovali, kto je muž zobrazený na nej. Benjamin Franklin bol významný štátnik, udržiaval dobré vzťahy s európskymi krajinami a bol jedným z piatich ľudí, ktorí spisovali deklaráciu nezávislosti. Okrem jeho politickej kariéry sa preslávil aj svojimi vynálezmi, vďaka svojmu experimentu so šarkanom dokázal objasniť niektoré princípy elektrického prúdu a vymyslel bleskozvod. Založil viacero vzdelávacích inštitúcií a aj jednu z prvých verejných knižníc v USA.

Alexander Hamilton je menej známe meno, no rovnako dôležitá postava v histórii USA. Stál po boku Washingtona ako generál počas revolučných vojen a neskôr sa presadil aj v politike, kde pomáhal pri zavedení daňového systému. Vo veľkom podporoval industrializáciu USA. Stál za zrodením justičného systému a najvyššieho súdu krajiny. Hamilton bol neskôr v silnej opozícii voči tretiemu prezidentovi Jeffersonovi a jeho viceprezidentovi Aaronovi Burrovi. Jeho konflikt s Burrom nakoniec vyústil v dueli s pištoľami na život a na smrť, v ktorom bol Hamilton postrelený a o deň neskôr zomrel.

John Jay bol ďalším politikom, ktorý zohral dôležitú úlohu pri formovaní nového štátu. Bol jedným z vyjednávačov Parížskej dohody a spolupracoval s ostatnými európskymi krajinami, najmä Španielskom. Taktiež pomáhal zaviesť justičný systém USA. Stal sa guvernérom New Yorku, v ktorého úlohe bojoval za zrušenie otroctva. To sa nakoniec v roku 1827 podarilo a ostatné štáty USA si z tohto taktiež zobrali príklad.

Posledným otcom zakladateľom bol James Madison. Ten sa činil najmä pri vytváraní prvej vlády USA, bol spoluautorom viacerých dôležitých dokumentov, ako napríklad listiny práv. Taktiež bol spoluzakladateľom ústavy USA, z ktorej vytvoril prvých 10 hláv. Spolu s Jeffersonom založili demokraticko-republikánsku politickú stranu, ktorá bola v opozícii Hamiltonovej federalistickej strany. Neskôr sa stal štvrtým prezidentom USA a krajine vládol počas vojny proti Británii v roku 1812, kedy dokázal udržať a zachovať jednotnosť a samostatnosť krajiny.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

31.08. → 14.09. +7 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4890
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4900
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2805
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA