Galéria Uffizi sa zbavuje svojich diel

Galéria Uffizi sa zbavuje svojich diel

Selfie pred Botticelliho Venušou. Detailné zábery na Dávidovu mužnosť. Úzke priestory v stúpaní na vrchol slávnej katedrály Duomo. V časoch pred pandémiou sa Florencia potýkala s nadmernou turistikou. A galéria Uffizi – jedno z najpopulárnejších múzeí na svete – bola stredobodom záujmu. V najrušnejšom čase cez ňu prešlo 12 000 návštevníkov denne, ktorí sa často ponáhľali popri ostatných umeleckých dielach len preto, aby si urobili selfie s veľkými trhákmi: Botticelliho Venušou, Michelangelovou Svätou rodinou a Tizianovou Venušou z Urbina.

Uffizi zaujalo svoje miesto na nezávideniahodnom zozname miest, ktoré by ste naozaj mali navštíviť apoň raz za život, ale pri čakaní na vstup do galérie neraz vystojíte v niekoľkohodinových radoch jamu. Tento zážitok bude pravdepodobne stresujúci, avšak ak si to chcete odškrtnúť zo svojho cestovateľského zoznamu a vidieť všetky diela, ktoré Uffizi ponúka pod jednou strechou, treba sa poponáhľať.

Správcovia galérie sa spolu zo zástupcami regiónu Toskánsko totiž rozhodli realizovať projekt Uffizi Diffusi. Znamená to niečo ako „rozptýlené Uffizi“ a ide o prepracovanie talianskeho konceptu albergo diffuso, v ktorom sú jednotlivé „izby“ umiestnené v rôznych budovách vrámci jednej dediny. V rámci tohto projektu budú umelecké diela uložené nielen v depozite, ale aj expozícii Uffizi vystavené po celej okolitej oblasti Toskánska, čím sa najznámejší taliansky región zmení na jedno veľké „roztrúsené“ múzeum. Najväčšie lákadlá ostanú v pôvodnej galérii, ktorú my v BUBO na našej prehliadke Florenciou vždy navštevujeme bez čakania s VIP lístkami a miestnym sprievodcom. Účelom tohto kroku je však rozšírenie ekoturizmu po celom regióne.

Mestá a dediny v okolí Toskánska sú momentálne v procese nominovania budov, ktoré by sa potenciálne mohli stať výstavnými priestormi. Riaditeľ Uffizi Eike Schmidt spomína, že tento nápad dostal počas lockdownu v roku 2020 a že väčšinu času, keď bolo múzeum zatvorené, strávil hľadaním potenciálnych miest na vystavenie umeleckých diel. Cieľom bolo vytvoriť iný typ turizmu a ukotviť kultúru do každodenného života ľudí, umiestniť umelecké diela na miesta, kde sa zrodili. Umenie nemôže prežiť podľa jeho slov len vo veľkých galériách.

Nie je to prvýkrát, čo Schmidt požičal umelecké diela mestám v regióne. V roku 2019 poslal krajinársku kresbu Leonarda da Vinciho do umelcovho rodného mesta Vinci, v roku 500.výročia jeho smrti. Výstava v roku 2019 o bitke pri Anghiari vo východnom Toskánsku z 15. storočia, ktorá sa konala v samotnom Anghiari, štvornásobne zvýšila počet návštevníkov v porovnaní s predchádzajúcim rekordom miestneho múzea.

Podrobnosti o novom projekte Uffizi Diffusi sú držané pod rúškom tajomstva, ale Schmidt plánuje najmenej 60 a možno dokonca až 100 výstavných priestorov v Toskánsku - naznačil, že medzi nimi nájdeme napríklad aj vilu, ktorá kedysi patrila rodine Medici v Montelupo Fiorentino, ktorá sa nachádza pol hodiny západne od Florencie; prístavné mesto Livorno; kúpeľné mesto belle epoque Montecatini Terme; a Careggi, kde leží ďalšia vila Medici, táto je lokalizovaná východne od Florencie. Od ohlásenia projektu ponúkajú nehnuteľnosti ďalšie mestá, ktoré túžia byť jeho súčasťou, vrátane secesného pobrežného mesta Viareggio, Seravezza (kde je ďalšia vila Mediciovcov) a Lucca, ktorá ponúka svoj palác Palazzo Ducale, mestskú vilu, sídlo moci od 14. storočia.

A nielen výstavné priestory dostávajú nový dych. Projekt je takisto príležitosťou na obnovu niektorých diel. Za tým všetkým je však vážny zámer. Keďže sa Florencia pripravuje na návrat masového turizmu, Schmidt chce, aby projekt Uffizi Diffusi odviedol nadmerný turizmus z Florencie a pomohol rozptýliť davy vystavením diel domácich umelcov mimo galérie. Často sa totiž deje, že Taliani prichádzajú do Uffizi a hľadajú diela umelcov, ktorí pochádzali z ich rodných miest a dedín. Celkový zážitok však môže zhoršiť zistenie, že obraz, ktorý si prišli pozrieť, je uložený namiesto vystavenia v depozite, prípadne sa v galérii nachádza, ale musia sa k nemu prejsť chodbami plnými návštevníkov, ktorý o jeho existencii ani nevedia, keďže si prišli pozrieť hlavné lákadlá galérie. Cieľom Uffizi Diffusi je poslať umenie späť tam, odkiaľ prvýkrát prišlo, a spájať ľudí priamo s ich dedičstvom.

Ak si chcete prečítať viac o histórii Florencie a samotnej Galérii Uffizi, odporúčame vám blog, čo vidieť vo Florencii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Európa  

Vatikán, Taliansko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1802 2120€
Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec Prémiový blog

Prémiový blog Krištof Kolumbus – z hrdinu zločinec

Krištofa Kolumba pozná každý, moreplavec, ktorý objavil pre nás Ameriku – Nový svet. Predkolumbovská Amerika je terminus technicus podobne ako…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť! Benátky

Benátky Benátky - verte mi, budete sa chcieť stratiť!

Pri sťahovaní národov ušli obyvatelia na severe Apeninského polostrova pred barbarskými kmeňmi do močiarov, v ktorých si začali stavať domy na…

Ľuboš Fellner 39 min. čítania
Rím pre pokročilých Rím

Rím Rím pre pokročilých

Už ste v Ríme boli, ale vraciate sa sem viac než desiaty raz tak ako ja. Prebrázdili ste Rím sami, s audioguidom, so sprievodkyňou, pozreli ste si…

Ľuboš Fellner 40 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: