Gepardy sú ohrozené

Gepardy sú ohrozené

Čo vidieť, kým to nezmizne? Dominovať by na takomto zozname jasne mali zvieratá. Neustále totiž klesá šanca vidieť či geparda vo voľnej prírode. Ide o najrýchlejšie vymierajúcu mačkovitú šelmu na svete. O 90 % populácie gepardov sme prišli len za ostatných 100 rokov. Ohrozujú ich nielen pytliaci, ktorí ich predávajú do arabských krajín. 

Vidieť geparda je dnes čoraz náročnejšie. A niekedy musíte konať rýchlo. Najrýchlejší suchozemský živočích zrýchli z 0 na 100 km/h za tri sekundy a na krátkej vzdialenosti beží niekedy rýchlosťou až 120 km/h. Túto rýchlosť vedia dosiahnuť aj preto, že oproti iným mačkovitým šelmám nemajú zaťahovacie drápy. Preto nemôžu vertikálne šplhať po stromoch.

Majú tiež priam neobyčajne ohybnú chrbticu. Tá slúži pri behu ako pružina. Dlhý chvost zase používa pri behu ako kormidlo pri kľučkovaní. Jeho skoky v maximálnej rýchlosti dosahujú až 7 metrov. Gepard je aj vďaka svojej rýchlosti najúspešnejší samotársky lovec. Dokonca až 70 % jeho loveckých pokusov sa skončí úspechom.

Dnes žije väčšina gepardov v Namíbii a Botswane, no mimo chránených území. V NP sú totiž viacerí ich nepriatelia - levy, leopardy a hyeny. Len 5 mláďat gepardov zo 100 sa dožije dospelosti. Navyše, samice žijú samy, v skupinách sa združujú len samce a tie potrebujú obrovský priestor pre bežný život. 

Vidieť geparda je snom každého milovníka safari. V BUBO sa nám stalo, že v rámci safari nám vyskočil gepard na auto a je to neuveriteľný zážitok. Kým gepardy nevymrú, čo dúfame, že sa nestane, lovte s nami takéto zážitky tiež!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508

Detské zľavy

Dovolenka Keňa - deti na safari a pláže
F

Afrika  

Keňa


náročnosť

13 dní

Trvanie

4508
K

Afrika  

Zanzibar, Tanzánia, Keňa


náročnosť

15 dní

Trvanie

5742 6380€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Veľký prehľad afrického safari Prémiový blog

Prémiový blog Veľký prehľad afrického safari

Vyberte si safari na mieru pre vás. Afrika je obrovský kontinent, preto je dobré, ak vám odborník poradí, kam ísť do Afriky. Martin Karniš je…

Martin Karniš 15 min. čítania
Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom Nairobi

Nairobi Nairobi - chladné vody pod horúcim slnkom

Zelená metropola na slnku. Aj tak sa niekedy nazýva Nairobi. Mesto, kde pre chaotickú dopravu nikdy nikam neprídete včas, dotýkajúce sa…

Martin Hrnko 8 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: