Hanuman – opičí boh v thajskom epose Ramakien

Hanuman – opičí boh v thajskom epose Ramakien

Hanuman, opičí boh, je vypožičaný z hinduistickej mytológie a prispôsobený thajskej kultúre. Má veľkú silu a odvahu. Vo viacerých príbehoch pomáha kráľovi Rámovi, ktorý je jedným z avatarov boha Višnu. Opičí boh je synom Vayu, boha vetra a apsary.

Jednou z hlavných skutočností pripisovaných Hanumanovi je, že pomohol Rámovi v jeho snahe zachrániť jeho milovanú Situ. Tú väznil démon Tosakan, ktorý z nej chcel urobiť svoju manželku. Aby ho porazil, Hanuman zhromaždil armádu opíc a spolu bojovali s démonom. Opičí boh sa však nechal oklamať a zviesť z cesty krásnou ženou. Kráľ Ráma však nakoniec sám zabil Tosakana a zachránil svoju  Situ.

Ak vás príbeh zaujal, jeho obšírnejšiu verziu a ďalšie legendy nájdete v thajskom národnom epose Ramakien, ktorý je v podstate thajským prerozprávaním indickej Ramajány.

Jeho maľovanú verziu nájdete aj na stenách chrámov v komplexe Kráľovského paláca v Bangkoku, ako aj sochy mnohých postáv, ktoré v príbehu vystupujú.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2253 3218€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2055 2935€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2072 2590€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: