Herát - najkrajšie mesto Afganistanu

Herát - najkrajšie mesto Afganistanu Herat; čo vidieť, kam ísť, bezpečnosť

V roku 2021 bolo oznámené, že Herat bude zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Prehliadku začnite pri Alexandrovej citadele v centre mesta, ktorá je pomenovaná po Alexandrovi Veľkom, ktorý mesto Herát znovuzaložil ako Alexandriu Árijcov. Herát sa inak datuje do čias Avestánu a bol tradične známy svojím vínom, ktoré dnes v meste samozrejme nedostanete.

Herát je mesto- oáza- a tretie najväčšie mesto Afganistanu. Žije tu odhadom 600 000 obyvateľov a slúži ako hlavné mesto provincie Herat, ktorá sa nachádza v úrodnom údolí rieky Hari. Herat slúži ako regionálny uzol na západe krajiny, a jej historické perzské vplyvy mu dali prezývku Malý Irán v Afganistane. Zaujímavé je, že väčšina obyvateľstva nie sú šiíti (ako v Iráne).
Herat, to je ukážka toho, čo dokázala staroveká civilizácia na Hodvábnej ceste medzi Stredným východom a Strednou a Južnou Áziou.
Mesto má množstvo historických pamiatok, no najznámejšími je komplex Mussalla (fotografie nájdete v mojom blogu o Politika a príhody v Afganistane) a masívna Citadela, ktorá je akýmsi symbolom tohto významného mesta.
Herát je najdôležitejšie a najväčšie mesto na západe Afganistanu a nachádza sa 150 kilometrov od hraníc s Iránom (na západ) aj s Turkménskom (na sever). Je to mesto, ktoré prežilo v minulých rokoch mnoho vojen a ozbrojených vpádov. Posledné boje boli proti vojskám Sovietskeho zväzu, USA, a bojovalo sa tu nedávno aj proti Talibanu. Dnes je v meste obrovská, až 70% nezamestnanosť.
Herát je bránou k Iránu, do oblasti Kaspického mora, a kontroluje prístupy k metropole Kábul od severozápadu. Pútnickým miestom v Heráte je náhrobok básnika a filozofa z 11. storočia Ansárího, kde je tiež uchovaný vlas moslimského proroka Muhammada. 
V Heráte je tiež hrob jednej z najväčších postáv perzskej poézie Džámího. Mesto postupne ovládlo mnoho dobyvateľov, okrem Alexandra Veľkého aj Džingizchán či Timur. V 16. a 17. storočí bol Herát pod perzskou nadvládou a v roku 1880 sa mesto stalo integrálnou časťou Afganistanu. 
O citadele, ktorá vyše dvetisíctristo rokov slúžila ako nedobytný hrad, sa dočítate v mojom blogu: Najvýznamnejšie hrady a pevnosti sveta.
Citadela je najstaršiou budovou mesta položenou na strategickom kopčeku. V roku 1221 ju síce zničili vojská Džingischána, v roku 1380 bola zničená Tamerlánom. No už Timurov syn, Shah Rukh, použil sedemtisíc mužov, aby dal opäť do poriadku múry a opravil všetky škody, ktoré spôsobil jeho otec. Herát sa následne stal srdcom ich obrovského impéria a náležite rozkvital. Musím povedať, že Herát ma uchvátil a moje nadšenie uvidíte na fotografiách.
Práve v Heráte som doniesol charitu do dievčenskej školy. Viac fotografií Herátu a viac informácií nájdete v mojich blogoch o Afganistane.

Ohľadne bezpečnosti si prečítajte informácie pri našom zájazde Afganistan - tu sú náležite aktualizované.

Fotografiu som nafotil na pevnosti v Heráte.
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko

28.06. → 07.07. +2 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

3890
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

4690
E

Ázia  

Afganistan

08.06. → 22.06. +3 termíny

náročnosť

15 dní

Trvanie

6900
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Pravda o Afganistane Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Afganistane

Predtým, než začnete čítať, napíšte si odpoveď na dve otázky. 1. Prečo USA zaútočili na Afganistan? 2. Prečo Taliban dobyl Afganistan za necelé 2…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: