Práva žien Afganistanu a Taliban

Práva žien Afganistanu a Taliban Afganistan je tradične veľmi vzdelaná krajina s hrdými a silnými ženami

Taliban sa dnes zbláznil? Jeho administratíva dnes oznámila, že dievčenské stredné školy sa opäť zatvoria. Udialo sa to iba niekoľko hodín po tom, čo sa prvýkrát po takmer siedmich mesiacoch tieto školy otvorili. Toto (verme, že dočasné) rozhodnutie Talibanu znamená, že študentky od šiesteho ročníka nebudú môcť chodiť do školy.
Minister školstva oznámil, že školy pre dievčatá budú zatvorené, kým sa nevypracuje plán v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou. Tvrdí sa, že ide o tlak „dedinskej“ odnože „konzervatívnejšej frakcie“ Talibanu. No môže ísť aj o dohovor s tajnými službami USA, aby západ mal tému a spomínalo sa na okupáciu Afganistanu z iného pohľadu. Téma žien poľahky dnes nasmeruje záujem preč od minutých 2.3 trilióna dolárov. Nikto presne nevie, kde sa totižto toľko financií mohlo v tejto horskej krajine minúť. USA peniaze Talibanu zmrazilo a hnutie dané financie potrebuje. No ja tejto konšpirácii neverím.
Nemožnosť štúdia žien neschvaľuje v celom svete snáď nikto. No niekto možno hej, veď v islamskom svete nie je Taliban jediným hnutím nasmerovaným proti „západnému učeniu“. Boko Haram v severovýchodnej Nigérii je napríklad ďalším a zákaz učenia majú dokonca vo svojom názve.
Taliban je známy svojim spiatočníckym postojom k ženskému vzdelaniu. Toto bol dôvod, prečo som doniesol charitu presne do dievčenskej školy v afganskom Heráte.  Bolo to v októbri 2014.
Ministerstvo školstva Afganistanu dnes priznalo, že úrady čelia nedostatku učiteľov – mnoho z nich utieklo z krajiny, keď sa Taliban dostal k moci po páde Západom podporovanej vlády prezidenta Ašrafa Ghaního. Taliban hľadá učiteľov a potrebuje ich tisíce. Nechcete sa prihlásiť?
Naposledy, keď Taliban vládol Afganistanu v rokoch 1996 až 2001, zakázal vzdelávanie žien a mnohé zamestnania žien. Po návrate k moci v auguste však skupina prisľúbila, že toto už nebude opakovať a prisľúbili možnosť vzdelávania a aj zamestnania pre dievčatá a ženy.
Vyslankyňa OSN Deborah Lyonsová označila správy o uzavretí dievčenských škôl za „znepokojujúce“.
 
Nórska rada pre utečencov vyjadrila taktiež  „hlboké znepokojenie“ nad vyhlásením afganskej vlády. Situáciu budeme naďalej sledovať, ale ja slobodnému Afganistanu držím palce. Taliban tam nebude večne!
Prečítajte si môj blog o zážitkoch a informáciách o Afganistane.

Fotografia: nafotil som v dievčenskej škole, kam som priniesol charitu. Pozrite sa na inteligentné oči týchto dievčatiek. Afganistán je tradične veľmi vzdelaná Perzia.
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko

28.06. → 07.07. +2 termíny

náročnosť

10 dní

Trvanie

2918 3890€
E

Ázia  

Tadžikistan, Afganistan, Kirgizsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

3752 4690€
E

Ázia  

Afganistan

01.07. → 15.07. +2 termíny

náročnosť

15 dní

Trvanie

5658 6900€
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Pravda o Afganistane Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Afganistane

Predtým, než začnete čítať, napíšte si odpoveď na dve otázky. 1. Prečo USA zaútočili na Afganistan? 2. Prečo Taliban dobyl Afganistan za necelé 2…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Alexander Macedónsky Prémiový blog

Prémiový blog Alexander Macedónsky

Najúspešnejší Európan? Vzor každého ambiciózneho muža? Aj po vyše 2 000 rokoch jeho meno pozná každý. Na človeka, ktorý sa rozhodol dobyť celý…

Ľuboš Fellner 45 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: