Hinduistická dharma a Bhagavadgíta

Hinduistická dharma a Bhagavadgíta Povinnosti hinduistu podľa Bhagavadgíty

Hinduizmus je zložité náboženstvo pochádzajúce z Indie, ktoré vyznáva možno až 1 miliarda ľudí. Okrem toho, že sa radí k najstarším náboženstvám na svete, o ňom môžeme povedať, že je aj jedno z najzložitejších na vysvetlenie (a pochopenie). Napriek tomu že má rôzne, od seba dosť odlišné „formy“, existuje zopár prvkov, ktoré „spájajú“ všetkých hinduistov na svete.

Jedným z týchto prvkov je viera v dharmu. Pojem dharma sa veľmi ťažko prekladá a najlepšie ho asi vystihuje „správne konanie“, alebo to, ako sa máme v živote správať. Každý živý tvor má svoju vlastnú dharmu, ktorá ho definuje a pokiaľ žije v súlade s dharmou, všetko je v poriadku. To znamená, že panovník vládne, lev žerie mäso a roľník pracuje na poli.

Najlepšie vysvetlenie dharmy nájdeme v obrovskom indickom epose Mahábharáta, ktorý opisuje boj o trón medzi dvomi rodinami, pričom jedna z nich uzurpovala kráľovstvo tej druhej. V jednej časti Mahábharáty, ktorá sa nazýva Bhagavadgíta, sa stretávame s bojovníkom Ardžunom a jeho vozatajom Krišnom, ktorý je prevtelením boha Višnu.

Dej sa odohráva tesne pred veľkou bitkou a Ardžuna rozmýšľa, či by nebolo lepšie sa nechať zabiť hneď na začiatku, aby nemusel zabíjať svojich známych a kamarátov, proti ktorým sa chystá bojovať. Krišna mu na to odpovedá, že ako príslušník kasty kšatria musí bojovať, pretože to je jeho poslanie. Ak by sa nechal zabiť, nepriateľ by vyhral a jeho blízki by sa trápili a tiež by boli zabití. Keďže je to jeho povinnosť, musí Ardžuna bojovať a ak bude treba, bude musieť aj zabíjať. 

Na tomto príklade tak môžeme vidieť, ako hinduisti vnímajú dharmu a ako plnia svoje povinnosti voči spoločnosti, rodine a sebe aj napriek tomu, že s nimi nemusia súhlasiť.

 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3028 4325€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

3057 4703€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: