Hollywood stretáva Monument Valley

Hollywood stretáva Monument Valley

Nachádzame sa v nadmorskej výške 1 585 metrov, v okrese San Juan, Utah a okrese Navajo, Arizona, na mieste nazývanom Monument Valley.  Ako sa z neznámeho Navajo obyvateľmi obyváneho údolia skál stalo dejisko westernových filmov a reklám? 

Vráťme sa do začiatku 20. storočia, kedy sem zavítal Harry Goulding, obchodník s ovcami, ktorý hľadal novú obchodnú príležitosť a miesto, kde by sa usadil aj so svojou manželkou Mike.

Hoci územie Monument Valley bolo kedysi súčasťou indiánskej rezervácie Paiute, rezervácia sa presťahovala a oblasti pôdy sa otvorili na predaj. Manželia Gouldingoví skočili po príležitosti kúpiť si značný pozemok v Monument Valley a rýchlo si založili obchodnú stanicu. Goulding začal obchodovať s miestnymi Indiánmi - Navajmi. Najskôr mal postavený stan a obchodoval s potravinami a od Indiánov kupoval ručne vyrábané predmety ako koberce a šperky. Po niekoľkých rokoch života a práce v stanoch postavili Harry a Mike stálu budovu, dnes je z nej Goulding's Trading Post Museum.

Hollywood stretáva Monument Valley

V 30. rokoch 20. storočia vypukla Veľká hospodárska kríza. Zasiahla aj manželov Gouldingových a rovnako tak aj rezerváciu Navajo. Harry sa dopočul o filmovej produkčnej spoločnosti, ktorá zrovna v tomto čase hľadala nové miesta, ktoré by mohla použiť ako lokality na natáčanie filmov. Práve prinesienie filmového štábu by mohlo pomôcť rezervácii Navajo s potrebným finančným príjmom.

Harry a Mike sa teda zbalili a s poslednými 60 dolármi vo vrecku odišli do Hollywoodu. Vďaka šťastiu a vytrvalosti sa im podarilo dostať k režisérovi Johnovi Fordovi, ktorému ukázali fotografické zábery z Monument Valley. Keď ich John Ford videl, pochopil, aký potenciál toto miesto má a rozhodol sa, že práve v Monument Valley natočí film Stagecoast v hlavnej úlohe s Johnom Waynom. 

Odvtedy sa tu nakrútilo niekoľko ďaľších westernových filmov a reklám a práve Monument Valley je to, čo si väčšina z nás predstaví pod pojmom divoký západ. Natáčala sa tu aj jedna z najznámejších filmových scén - bežecká scéna z filmu Forrest Gump, kedy sa Forrest v sprievode ďalších bežcov rozhodne, že už je unavený a vráti sa späť do Alabamy. 

Kde uloviť najlepšie zábery?

Dnes si vieme prejsť celé údolie autom. Jeden z najkrajších pohľadov sa nám naskytne hneď pri zaparkovaní auta pred Návštevníckym centrom. V pozadí uvidíme takzvané buttes, West Mitten Butte, East Mitten Butte a Merrick Butte. Keď sa vydáme prašnou cestou po údolí, naskytne sa nám výhľad, ktorý nesie príznačné meno, John's Ford view - teda výhľad Johna Forda.

A práve na tomto mieste je možne odfotiť sa na koni so scenériou westernového filmu. Fanúšikovia Forresta Gumpa by určite nemali vynechať fotografiu na ceste z Kayenty smerom na Bluff, zastaviť môžete napríklad na mieste so súradnicami 37.101445, -109.990812.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA