Hoover Dam - Výstavba najznámejšej priehrady

Hoover Dam - Výstavba najznámejšej priehrady

Napriek tomu, že Las Vegas je v púšti, v jeho okoli sú pohoria, na ktorých sa lyžuje a keď sa v 20. storočí topil sneh, vznikali z toho časté záplavy. Tie v meste Los Angeles a v štáte Mississippi, kde sa utopilo 500 ľudí, inšpirovali predstaviteľov štátu Nevada, aby ich začali kontrolovať a predišli podobnému nešťastiu. Zainteresovaným bol najmä vtedajší predseda pre hydroreguláciu a agrikultúru a neskorší prezident Herbert Hoover. Prišiel s nápadom na priehradu, ktorá by okrem kontroly povodní vyrábala hydroenergiu a poskytovala vodu na zavlažovanie. 

Stavať sa začala v roku 1931 počas vlády prezidenta Roosevelta. Zaplavením Black Canyonu a vystavaním piehrady vzniklo jazero Mead. Výstavba mala aj negatívne aspekty. Zomrelo pri nej 122 ľudí vrátane troch predstaviteľov vlády. Používali sa dovtedy neosvedčené taktiky, ktoré neboli vždy bezpečné. Vôbec ako prvý zomrel muž, ktorý hľadal pre priehradu v roku 1928 vhodnú lokalitu a pri obhliadke kaňonu sa šmykol, spadol do kaňonu a zomrel.

Robotníci zomierali na zápaly pľúc, keď kopali tunely, ktoré mali vodu z rieky Colorado odviesť z kaňonu preč. Tunely boli štyri - dva na arizonskej a dva na nevadskej strane. Mali priemer 16 metrov a dĺžku 5 kilometrov a teplota v nich bola 60 stupňov. Keď tvarovali kaňon, používali dynamity takým spôsobom, že chlapi boli zavesení na lanách a húpali sa. Najviac robotníkov tu pracovalo v roku 1934, a to presne 5 126. Zaujímavosťou je, že prác sa mohol zúčastniť neobmedzený počet aziatov, ale iba 30 černochov. 

Architekti vypočítali, že ak by celú priehradu vyliali betónom, tak by chladla 125 rokov. Preto dali vyrobit betónové obdĺžniky, niektoré vo veľkosti až 15 x 1,5 x 0,5 m a v nich sú uložené 2,5 centimetra hrubé ocelové laná. Navozili sem 300 ton piesku až zo západného pobrežia, ktoré je vzdialené vyše 600 kilometrov, konskými povozmi. 

Zákazku dostala firma, ktorá na to nemala dostatok peňazí, a tak sa spojilo 6 firiem pod značku Six companies Inc. a stavali to spolu. Prvý betón tu vyliali už 18 mesiacov pred oficiálnym zahájením stavby. Six companies Inc. totiž dostali presný dátum, kedy musí byť stavba hotová a v zmluve mali uvedené, že za každý deň meškania by museli zaplatiť pokutu 3 000 dolárov. Preto s výstavbou začali ešte pred oficiálnym povolením. Priehradu sa im podarilo dostavať na deň presne. Hotová bola v roku 1936. Blízko nej vybudovali mesto Boulder City - najprv pre konštruktérov priehrady, neskôr sa rozšírilo na klasické americké mesto.

Priehrada od začiatku svojej výstavby prešla viacerými pomenovaniami. V roku 1928 ju nazývali Boulder Dam pre mesto vedľa nej, potom v roku 1930 Hoover Dam, no keď Herbert Hoover prehral  prezidentské voľby, premenovali ju späť na Boulder Dam. Pomenovanie, ktoré nesie dnes, teda Hoover Dam, jej dali znovu v roku 1947 po druhej svetovej vojne.

Priehrada má 19 turbín a ročne cez ňu pretečie 2,5 milióna metrov kubických vody. Na výšku má 221 metrov a poskytuje vybavenie pre privátne aj verejné podniky v Kalifornii, Arizone a Nevade. Najväčší odberateľ energie je mesto Las Vegas. Ročne ju navštívi milión návštevníkov. Na prelome 19. a 20. storočia začal postupne vznikať svetlý pruh okolo priehrady. Je to kvôli suchu a priehrada postupne vyschýna. Od roku 2000 poklesla hladina vody v jazere o 51 metrov - na hĺbku 316 metrov. Od 27. júla 2022 silno pršalo niekoľko dní, čo mestu Las Vegas spôsobilo nepríjemné povodne, no zároveň prvýkrát za posledné tri roky stúpla hladina vody v jazere Mead o 45 centimetrov (namerali 15.augusta 2022).


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA)

29.05. → 12.06. +14 termínov

náročnosť

15 dní

Trvanie

4590
E

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

12 dní

Trvanie

4800
K

Amerika  

Spojené štáty americké (USA), Kanada


náročnosť

7 dní

Trvanie

2433 2703€
Kam cestovať za športom? Prémiový blog

Prémiový blog Kam cestovať za športom?

Rozmýšľate nad tým, kam by ste sa mali vybrať, pokiaľ ste športovým fanúšikom či aktívnym športovcom? Pripravili sme tipy pre obe skupiny. No najmä…

Ľuboš Fellner 18 min. čítania
Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody Grand Canyon

Grand Canyon Grand Canyon – dych vyrážajúce divadlo prírody

Grand Canyon. Prírodný div sveta, o ktorom už počul snáď každý. A pri počte turistov, ktorí ho ročne navštevujú, môžeme žartovať, že už ho každý aj…

Michal Repta 13 min. čítania
Bermudský trojuholník - ako som sa stratil Prémiový blog

Prémiový blog Bermudský trojuholník - ako som sa stratil

Bermudský trojuholník alebo Bermudy. Ostrovy, čo ležia niekde v Karibiku? Je to jeden ostrov, je ich viac? Čo je to za štát? Trošku sa v tom…

Ľuboš Fellner 28 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine:

USA