Hospodárstvo Portugalska

Hospodárstvo Portugalska

Najdôležitejšími sektormi hospodárstva Portugalska v roku 2022 boli veľkoobchod a maloobchod, doprava, ubytovacie a stravovacie služby (20,8 %), verejná správa, obrana, vzdelávanie, zdravotníctvo a sociálna pomoc (20,7 %) a priemysel (17,4 %).

Do krajín EÚ smeruje 71 % portugalského vývozu (do Španielska 25 %, Francúzska 14 % a do Nemecka 12 %). V rámci obchodu s krajinami mimo EÚ sa 6 % vyváža do Spojeného kráľovstva a 5 % do Spojených štátov.

Pokiaľ ide o dovoz, 75 % pochádza z členských štátov EÚ (zo Španielska 33 %, z Nemecka 13 % a z Francúzska 7 %), zatiaľ čo v rámci obchodu s krajinami mimo EÚ 5 % dovozu pochádza z Číny a 3 % zo Spojeného kráľovstva.

Krajina má rozvinutú a stabilnú trhovú ekonomiku, relatívne vysoký stupeň industrializácie a slabšie rozvinuté poľnohospodárstvo. Mohutná finančná podpora z fondov EÚ výrazne prispela k celkovej akcelerácii hospodárstva. V malých množstvách sa ťaží volfrámová, uránová, medená a ďalšie rudy, ktoré sa exportujú bez spracovania.

Prioritnú pozíciu v priemysle, ktorú do roku 1986 zastávala tradičná odevná, textilná, obuvnícka výroba a spracovanie korku, obsadili automobilový priemysel (VW, Opel, Toyota, Citroen, Mitsubishi a Ford - osobné a úžitkové vozidlá), výroba autokomponentov (predovšetkým elektrotechnický priemysel - autokáble, zväzky, rádiá, svetlomety a i.), papierenskocelulózny priemysel (Portugalsko je najväčší výrobca eukalyptovej celulózy v Európe) a výroba stavebných materiálov.

Potravinársky priemysel zastupuje výroba portského vína, olivového oleja a konzervovanie rýb (sardiniek). Poľnohospodárstvo je na nízkej úrovni, na ornej pôde na severe krajiny pestujú pšenicu, kukuricu a ryžu, v južných mediteránnych oblastiach sú olivové plantáže, vinohrady a plantáže citrusového ovocia. V horských oblastiach prebieha extenzívny chov hospodárskych zvierat (kozy, ovce). Lesné hospodárstvo je podobne ako v Španielsku zamerané na pestovanie duba korkového, pínií a eukalyptových stromov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2452 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Viac informácií o krajine: