Hviezdy novozélandského vinárskeho neba

Hviezdy novozélandského vinárskeho neba

Nový Zéland sa v posledných desaťročiach vypracoval na svetovú hviezdu vinárskeho neba. Jeho vína, charakteristické sviežou chuťou a ovocnými arómami, si získali srdcia milovníkov vína po celom svete. Poďme sa ponoriť do sveta novozélandských vín a spoznať bližšie dva klenoty, ktoré robia tejto krajine slávu: Sauvignon Blanc a Pinot Noir.


Sauvignon Blanc: Svieža symfónia chutí

Marlborough na Severnom ostrove Nového Zélandu je domovom ikonických Sauvignon Blanc vín. Tieto vína sa vyznačujú výraznou kyselinkou, ktorá im dodáva sviežosť a živosť. V aróme sa snúbia tóny egrešu, černíc a byliniek, čím vytvárajú komplexnú a neodolateľnú symfóniu chutí. Medzi najznámejšie značky patria Cloudy Bay, Villa Maria, Matua a Vavasour.

Sviežosť a ovocné tóny, ktoré vytvárajú toto znamenité víno, dokonale ladia s ľahkými jedlami, grilovanou zeleninou a morskými plodmi.

Pre tých, ktorí hľadajú plnšie a komplexnejšie druhy Sauvignon Blanc, sú tu vína z Central Otago na Južnom ostrove. Tieto vína sa pýšia tónmi citrusov, broskyne a minerálov, čím prinášajú do pohára hĺbku a bohatstvo. Známe značky ako Rippon, Amisfield a Ata Rangi potešia aj tých najnáročnejších degustátorov.


Pinot Noir: Elegantný tanec chutí

Marlborough sa môže pochváliť aj vínom Pinot Noir, ktoré sa vyznačuje jemnou arómou  ovocia, korenín a zemitosti. Vďaka svojej elegancii a vyváženosti sú ideálnym spoločníkom k jedlu. Medzi popredné značky patria Ata Rangi, Te Mata Estate a Neudorf.

Ak túžite po víne, ktoré dokonale doplní večeru s červeným mäsom alebo divinou, Pinot Noir z Marlborough vás nesklame. Jeho jemnosť a harmónia chutí podčiarknu chute jedla. Jemné tóny ovocia, fialiek a korenia vytvárajú harmóniu, čím prinášajú do pohára hĺbku a sofistikovanosť. Známe značky ako Gibbston Valley, Valli a Carrick svojou plnosťou uspokoja chuťové poháriky aj náročnejších vinárov.


Chardonnay: Bohatá paleta chutí

Okrem Sauvignon Blanc a Pinot Noir Nový Zéland ponúka aj Chardonnay, ktoré si získavaja popularitu vďaka svojej bohatej chuti a aróme. Chardonnay z Gisborne na Severnom ostrove sa vyznačuje tónmi jablka, citrusov a vanilky, čím vytvára komplexnú a príjemnú chuť. Medzi známe značky patria Esk Valley, Te Mata Estate a Vidal Estate.

Ak hľadáte víno, ktoré sa hodí k rôznym jedlám, Chardonnay z Gisborne je skvelou voľbou. Jeho bohatosť a komplexnosť chuti sa snúbia s kuracím mäsom, rybami, cestovinami a syrmi.

Pre milovníkov plnších a krémových Chardonnay vín sú tu vína z Hawke's Bay. Tieto vína sa pýšia tónmi tropickej ovocnej arómy, medu a dymu, čím prinášajú do pohára hĺbku a luxus.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

9604 13720€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4744 5785€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: