Indický velikán - TATA

Indický velikán - TATA

S našími lovcami zážitkov sa v Indii a neďaľekom regióne stretávame so značkou TATA. Najčastejšie je to na autách, avšak táto značka je obrovskou spoločnosťou TATA Group. Je jednou z najväčších a najuznávanejších indických spoločností, ktorá hrala a stále hrá významnú úlohu v hospodárstve a spoločnosti Indie. 

Existuje 29 verejne obchodovaných spoločností skupiny Tata s celkovou trhovou hodnotou viac ako 310 miliárd $ (23,6 bilióna INR). 

Založená bola v roku 1868 Jamsetjom Nusserwanjim Tataom (Džamšéddží Táta), stala sa príkladom podnikateľského úspechu, inovácie a spoločenskej zodpovednosti. Spoločnosť pôsobí v rôznych odvetviach vrátane spracovania ocele, automobilového priemyslu, IT služieb, energetiky, telekomunikácií, a mnohých ďalších. Súčasne je prítomná na medzinárodnej scéne s podnikateľskými aktivitami vo viac ako 100 krajinách.


Prvý indický parník!

V roku 1903 sa Ratanji Dadabhoy Tata (francúzsko-indický podnikateľ a bratranec J. N. Tata), kľúčová osoba pri rozvoji TATA Group, vrátil z Londýna s myšlienkou postaviť prvý oceánsky parník v Indii. Jeho ambiciózny projekt bol však konfrontovaný s nespočetnými výzvami a skeptickými názormi odborníkov. Mnohí tvrdili, že stavba takého parníka v Indii je nemožná a že je výhodnejšie dovážať parníky z iných krajín.

Napriek skeptickým hláseniam a prekážkam sa Ratanji Tata rozhodol ísť s projektom vpred. S vytrvalosťou a odhodlaním začal s výstavbou parníka v indickom meste Kolkata, ktoré vám tiež náš sprievodca na zájazdoch v Indii ukáže. Po mnohých náročných úlohách, inžinierskych výzvach a finančných ťažkostiach bol prvý indický oceánsky parník, nazvaný SS Loyalty, dokončený a v roku 1905 vyplával na svoju prvú plavbu do Londýna.

SS Loyalty bol míľnikom v histórii indického priemyslu. Bol to prvý oceánsky parník postavený v Indii, a to ešte v čase, keď väčšina takýchto lodí bola dovážaná. Tento úspech symbolizoval vizionárstvo a odhodlanie TATA Group vytvoriť vlastný priemysel v Indii.

Ak si myslíte, že ste sa s touto značkou (bez ohľadu, či ste boli alebo nie v Indii, či regióne) alebo jej produktmi nikde nestretli, tak vás vyvedieme z omylu. Medzi ďalšiu zo zaujímavostí patrí aj to, že pre mnohých obľúbený Starbucks je 50 % časťou vlastníctvom spoločnosti Tata Consumer Products (jedna zo spoločností TATA Group) a 50 % patrí pôvodnej Starbucks Corporation.

Príbeh TATA Group je príkladom pre iné spoločnosti a ukazuje, že s odhodlaním možno dosiahnuť veľké úspechy.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: