Island - lov veľrýb

Island - lov veľrýb Island končí s lovom

Od roku 2024 plánuje Island ukončiť lov veľrýb. Oznámilo to tamojšie ministerstvo rybolovu. Severoatlantická ostrovná krajina je jednou z mála štátov, kde je komerčný lov veľrýb stále povolený. Od obdobia, kedy se k nemu v roku 2019 vrátilo Japonsko, dopyt po veľrybom mäse z Islandu vo svete poklesol a s ním aj počet veľrýb zabitých islandskými rybármi.

Ministerka rybolovu a poľnohospodárstva Svandís Svavarsdóttirová uznala, že je len málo dôkazov, ktoré prinášajú potvrdenie, že táto činnosť prináša ekonomické výhody. Existuje tak preto len málo dôvodov na predĺženie povolenia robu veľrýb v roku 2024, po vypršaní súčasných kvót. Island má na lov veľrýb určené relatívne vysoké kvóty. Ročne mu v období rokov 2019 až 2023 povoľujú uloviť 209 vráskavcov myšokov, čo je druhý najväčší druh veľryby na planéte, po vráskavcovi obrovskom. Kvóta povoľuje aj lov 217 vráskavcov malých, ktorí patria naopak k tým najmenším druhom veľrýb.

V uplynulých troch rokoch dvaja najväčší islandskí držitelia licencií na lov veľrýb pozastavili lov, z toho jeden nadobro v roku 2020. V posledných troch rokoch tak bola islandskými lovcami zabitá len jedna veľryba, a to vráskavec malý v roku 2021. Dopyt po veľrybích produktoch z Islandu sa dramaticky znížil, keď sa ku komerčnému lovu veľrýb vrátilo v roku 2019 Japonsko po svojom vystúpení z Medzinárodnej veľrybárskej komisie. Práve Japonsko predstavuje najväčší trh veľrybieho mäsa na svete. Kvôli rozšíreniu pobrežnej zóny, kde je rybolov zakázaný, sa islandským lovcom veľrýb výpravy predražili, pretože sa museli presúvať ďalej na more. Podmienky im sťažilo aj sprísnenie bezpečnostných požiadaviek na dovážané mäso počas pandémie koronavírusu. Počas poslednej kompletnej sezóny v roku 2018 ulovili islandskí lovci 152 veľrýb.

Okrem Islandu a Japonska podporuje komerčný lov veľrýb ešte Nórsko. Tieto tri krajiny veľké veľryby lovia aj napriek dlhodobej kritike zo strany ochrancov práv zvierat, ekológov a aktivistov, obavám z toxínov v mäse a trvale sa zmenšujúcemu sa trhu. V minulom roku nórskí rybári harpunovali 575 veľrýb, čo je menej ako polovica povolenej kvóty. Použili 14 lodí, ktoré sú stále v prevádzke.

Na Islande sa veľryby v posledných rokoch stali vyhľadávaným cieľom prekvitajúcej ekoturistiky. Kým COVID pandémia ochromila cestovný ruch, prišlo ich v roku 2019 do severného Atlantiku pozorovať viac ako 360 tisíc ľudí. Hoci sa to zdá ako veľké číslo, Islanďania si pri svojich aktivitách dávajú pozor na ochranu podmorského života. My v BUBO máme spoľahlivých lokálnych partnerov, ktorí nám zabezpečujú nielen najlepší servis, ale práve vďaka nim sa z pozorovania veľrýb často vraciame s úžasným uloveným zážitkom a skvelými fotografiami týchto obrov oceánov.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Island


náročnosť

10 dní

Trvanie

3088 4230€
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko, Island


náročnosť

13 dní

Trvanie

2912 4160€
K

Európa  

Škandinávia, Island

03.05. → 08.05. +14 termínov

náročnosť

6 dní

Trvanie

1893 2524€
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania
Islandský Zlatý okruh Prémiový blog

Prémiový blog Islandský Zlatý okruh

Island, ostrov ohňa a ľadu je bezpochyby jedným z najkrajších a najbezpečnejších miest na svete, kam môže milovník prírody zavítať. Chcete vidieť…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania
Pred 12 rokmi vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull Prémiový blog

Prémiový blog Pred 12 rokmi vybuchla islandská sopka Eyjafjallajökull

Pamätáte si ešte na to ako 14.apríla v roku 2010 vybuchla slávna sopka Eyjafjallajökull? Vyberte sa s nami na juh Islandu a objavte čaro tohto…

Zuzana Hábeková 10 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: