Ekológia a životné prostredie na Špicbergoch

Ekológia a životné prostredie na Špicbergoch Ako môžeme každý prispieť k udržateľnosti na Špicbergoch?

Ak si kladiete otázku, ako každý z nás môže prispieť k udržateľnosti a ochrane životného prostredia na tak pre nás vzdialenom mieste, akým sú Špicbergy, BUBO pre vás pripravilo niekoľko tipov.

  • Vyberte si ekologickejšiu možnosť ubytovania. Longyearbyen ponúka niekoľko hotelov, ktoré získali certifikát s označením Eco-Lighthouse.
  • Vyberte sa na aktivity v bezprostrednej blízkosti mesta, kde ste ubytovaní. V okolí Longyearbyen je divočina priamo na dosah ruky a v miestnej oblasti je veľa  možností na zaujímavé aktivity. Za surovou prírodou nemusíte cestovať ďaleko a viete sa vybrať na úžasnú túru, prechádzku, zajazdiť si na psích záprahoch, alebo ísť pozorovať veľryby s ohľadom na ich životné prostredie.
  • Priamo hlavné mesto Longyerbyen usporadúva niekoľko environmentálne schválených podujatí, medzi ktorými nechýbajú Taste Svalbard, PolarJazz a Dark Season Blues.
  • Užite si prírodu na vlastnej koži a ulovte množstvo zážitkov, tak, že si vyskúšate nemotorové aktivity, ako napríklad psie záprahy, turistiku, lyžovanie či kajaky.
  • BUBO na svojich zájazdoch odporúča niekoľko reštaurácií a s veľkou obľubou navštevujeme výbornú reštauráciu Huset, Huset Bistro a Restaurant Polfareren , ktoré sú držiteľmi certifikátu Eco-Lighthouse a zameriavajú sa na miestne produkty.
  • Počas vašej návštevy máte možnosť podporiť lokálne vyrábané suveníry, ako je čokoláda z Fruene, pivo z pivovaru Svalbard, či originálne drevené dosky na krájanie. Výrobky z kvalitnej nórskej vlny zase dostanete v mnohých športových obchodoch.
  • Dobrým ekologickým tipom je aj to, že v turistickej informačnej kancelárii Visit Svalbard si môžete zdarma požičať mestský bicykel. Je to skvelý spôsob, ako sa pohybovať vrámci mesta. Nezabudnite zostať v bezpečnostnej zóne!
  • Ak v divočine narazíte na odpadky, neváhajte a pozbierajte ich.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Škandinávia, Veľká Británia, Škótsko, Nórsko


náročnosť

14 dní

Trvanie

5238
K

Polárne oblasti   Európa  

Špicbergy, Škandinávia, Špicbergy (NOR), Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

3895
K

Európa  

Škandinávia, Nórsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2695
Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen Prémiový blog

Prémiový blog Severný pól a arktický diplomat Fridtjof Nansen

Hrdina severných polárnych oblastí. Dobrodruh, vedec, nudista, nositeľ Nobelovej ceny. Po stopách Fridtjofa Nansena som putoval od Osla cez…

Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ Prémiový blog

Prémiový blog Roald Amundsen - cestovateľ, objaviteľ

Prvý na južnom póle a zrejme aj prvý na tom severnom. Keďže som sa bezmála narodil ako Nór, mám k Amundsenovi úzky vzťah a tento blog píšem od…

Ľuboš Fellner 32 min. čítania
Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov Longyearbyen

Longyearbyen Longyearbyen - hlavné mesto Špicbergov

Nórsko sa nekončí Nordkappom, dá sa vybrať ešte severnejšie, ďalej za polárny kruh - na súostrovie Špicbergy, ktoré ležia na polceste medzi Nórskom…

Robert Taraba 17 min. čítania

Viac informácií o krajine: