Jama Masjid v starom Dillí

Jama Masjid v starom Dillí

Jama Masjid v starom Dillí alebo, ak chceme, Piatková mešita, patrí k najprominentnejším pamiatkam nielen indického hlavného mesta, ale aj celej Indie. Patrí k symbolom Dillí a nevidieť ju na vlastné oči by bola poriadna chyba. Piatková mešita sa dvíha na jemnom pahorku v starej časti Dillí, ktorú sa v polovici 17. storočia rozhodol zveľadiť mughalský panovník Šáh Džahán. Bol to on, kto dal napokon v roku 1650 pokyn k tomu, aby sa táto okázalá mešita postavila.

Pracoval vtedy na štvrti zvanej Šáhdžahánabád a Jama Masjid mala byť jej hlavným ťahákom. V rokoch 1650-1656 stavajú mešitu a keď ju slávnostne otvoria, stane sa najväčšou mešitou celej Indie. Mughalská architektúra je v tomto čase v absolútnom rozkvete a práve Šáh Džahán je obrovským patrónom mnohých stavieb. Veď si len vezmite Tádž Mahál v Agre, ktorý tiež nesie rukopis práve tohto panovníka.

Mnohé stavby ozdobil mramorom a dodnes sa o ňom hovorí ako o jednom z najzaujímavejších panovníkov mughalskej éry. Mešita sa nazýva „piatková“, aby sa zvýraznila jej dôležitosť, no okrem svojho krátkeho mena ju ľudia poznajú aj ako „Masjid-i-Jahan Nama“, čo v preklade znie ako „mešita, ktorá odzrkadľuje svet“. V polovici 17. storočia na nej pracovalo vyše 5 000 pracovníkov a za hlavný stavebný kameň vybrali červený pieskovec, ktorý doplnili bielym mramorom.

Gro mughalských stavieb má v sebe práve kombináciu týchto dvoch materiálov. Do mešity dnes vedie cca 30 schodov, tým sa dostanete na neveľký pahorok, ktorý sa dvíha nad starou štvrťou Dillí posiatou labyrintom uličiek. Mešita je orientovaná na západ - to preto, aby si zachovala svoj smer vzhľadom na posvätné mesto Mekka v Saudskej Arábii.

Obrovské nádvorie má takmer 100 metrov po dĺžke a v čase najväčšej modlitby sa na neho vmestí až 25 000 ľudí. Z nádvoria sa dvíhajú dva 40-metrov vysoké minarety medzi ktorými je hlavná modlitebňa ozdobená kupolami. Vnútorná hala na modlenie je dlhá 61 metrov a široká cca 28 metrov. Východnú bránu mešity používal iba panovník so svojou rodinou. Pri vstupe do mešity si musíte vyzuť topánky a ak máte krátke nohavice, vezmete si so sebou šatky na zahalenie. Túžite vidieť túto krásnu mešitu? Vyberte sa na zájazd do Indie!


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3887 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: