Jingshan park v Pekingu

Jingshan park v Pekingu

Park Jingshan sa nachádza v centre Pekingu a je krásnou kráľovskou záhradou. Park sa rozprestiera na ploche asi 230 000 metrov štvorcových a stojí na centrálnom bode juh-severnej osi mesta a je otočený k severnej bráne Zakázaného mesta. Nachádza sa na kopci Jingshan, ktorý sa pôvodne volal Wansui Hill (Nech žije kopec), Zhen Hill alebo Meishan Hill (Coal Hill). Stredný vrchol kopca je najvyšším bodom v Pekingu. Pri pohľade z vrcholu sa návštevníkovi naskytne úplný a jasný výhľad na Zakázané mesto.


Počas dynastií Jüan (1271 – 1368), Ming (1368 – 1644) a Čching (1644 – 1911) slúžil park Jingshan ako cisárska záhrada a bol riadne upravený za dynastie Ming, keď bolo vysadených množstvo ovocných stromov, paláce a pavilóny postavené pre cisára, aby prinášal obete svojim predkom. V dôsledku toho si tu kráľovské rodiny vždy užívali zábavu, napríklad poľovačku v kopcoch. Potom, v roku 1928, bol otvorený pre verejnosť. Neskôr, po roku 1949, bol park úplne prestavaný, chodníky v ňom boli vydláždené a väčšina budov bola zrekonštruovaná. Teraz je súčasnosť jedným z „AAAA“ scénických miest v Číne a „povinnosť“ pre návštevníkov Pekingu.


Po vstupe do prednej brány parku môžu návštevníci vidieť pavilón Qiwang, objatý energickými zelenými cyprusmi. Toto bolo pôvodne miesto, kde cisári uctievali pamätnú tabuľu Konfucia. Dvojposchodový pavilón so zlatou presklenou strechou, obklopený balustrádami z bieleho mramoru, pôsobí celkom dôstojne.


Kopec v parku Jingshan má päť vrcholov a na každom vrchole je pavilón postavený v roku 1751. V každom pavilóne bola pôvodne umiestnená medená socha Budhu, ktorá predstavovala jednu z piatich chutí – kyslú, horkú, sladkú, štipľavú a slanú. Je škoda, že sa všetky stratili počas vojny v roku 1900.

Medzi piatimi pavilónmi je pavilón Wanchun (Pavilón desaťtisíc prameňov), ktorý sa nachádza v strede z piatich vrcholov, v centrálnom bode kopca v meste. Je to ideálne miesto na ocenenie úplného výhľadu na mesto. Z tohto pavilónu môžu návštevníci vidieť nádherné a veľkolepé Zakázané mesto na juhu, dôstojné zvonové a bubnové veže na severe, ako aj park Beihai a chrám Miaoying na západe.


Na severnej strane kopca Jingshan sa nachádza sieň Shouhuang (sieň imperiálnej dlhovekosti), pôvodne miesto, kde cisári z dynastie Čching vzdali úctu svojim predkom. Boli v ňom uctievané niektoré portréty cisárov. Na východ od siene Shouhuang stojí sieň Yongsi (Chýbajúca sieň), miesto na odpočinok mŕtvych tiel minulých cisárov a kráľovien.


Park Jingshan sa môže pochváliť aj očarujúcimi prírodnými scenériami s vysadenou plochou asi 1 100 metrov štvorcových. Tento park je najväčšou pivóniovou ružovou záhradou v Pekingu a počas mája každého roka s 20 000 pivonkovými ružami asi 200 odrôd v plnom kvete park zobrazuje nádhernú a farebnú scénu. Návštevníci, ktorí sa zaujímajú o kvety, nájdu niektoré vzácne a slávne odrody, ktoré ich potešia. 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
K

Ázia  

Čína


náročnosť

14 dní

Trvanie

4336 5420€
K

Ázia  

Čína


náročnosť

11 dní

Trvanie

3641
Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Číne – vznik neporaziteľného draka

Čína porušuje ľudské práva, v obchode používa nekalé praktiky, porušuje duševné vlastníctvo, je neekologická, sleduje svojich občanov, ktorí žijú v…

Ľuboš Fellner 36 min. čítania
Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska Prémiový blog

Prémiový blog Pravda o Sin-ťiangu, Číne a budúcnosti Slovenska

Ako to v Číne vyzerá naozaj? Ako je to s porušovaním ľudských práv? Sme my na západe slobodnejší a máme pred sebou lepšiu budúcnosť? Názor, ktorý…

Ľuboš Fellner 37 min. čítania
Marco Polo v Číne Prémiový blog

Prémiový blog Marco Polo v Číne

Marco Polo strávil v Číne vyše 17 rokov. Prejdeme sa s ním z dnes búrlivého Sin-ťiangu krížom cez celú obrovskú krajinu až do hlavného mesta.…

Ľuboš Fellner 20 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: