Tradičný nápoj populárny práve v regióne Kašmíru, ktorý má svoje korene v arabskej kuchyni a je obľúbený v celom regióne. Čaj je kombináciou zeleného čaju s aromatickými koreninami a orieškami, a je známy svojou osviežujúcou chuťou a energiou. Oceníte určite aj fakt, že dokáže zahriať v zimných mesiacoch, najmä medzi Novembrom až Februárom, kedy teploty klesajú aj na 2 stupne (obdobie zimy).
Slovo Kahwa (Kahwah) v Kašmírskom dialekte znamená "osladený čaj", sú aj rôzne dohady o tom, že dnešný názov pochádza z Tureckého slova káva ako "kahve", ktoré je odvodené z Arabského slova "qahwah". V Kašmíre ho považujú aj za tzv. "Mogul chai".
Kahwa sa pripravuje zo zeleného čaju, kardamónu, klinčekov, šafránu, mletých mandlí a cukru podľa chuti. Šafran je dôležitou zložkou, ktorá mu dáva typickú jantárovú farbu a bohatú arómu.
Kahwa je považovaná za zdravý nápoj, pretože obsahuje antioxidanty a ďalšie látky, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a zlepšiť trávenie. Šafran v Kahwe je známy svojimi protizápalovými vlastnosťami. Najlepší čas na pitie čaju je určite po jedle.
Je to síce maličkosť ale ak sme spoločne už prekročili hranice Kašmíru, tak by to malo byť podobnou povinnosťou ako ochutnávka tradičného indického masala čaju.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - India
- Dohodnuté manželstvá, arranged marriage
- Manikarnika, ghat vo Varanasi
- Hranica z Nepálu do Indie
- Indické umenie - Rangoli
- Ellora, chrámy v Indii
- Konflikt v Kašmíre
- Ladacký festival, Leh
- Ladacký kláštor Hemis
- Kláštor Rumtek, Gangtok
- Nepokoje v Kašmíre
- Z Dillí do Agry
- Ganga vo Varanasi
- Tigrí vrch a výhľad na Himaláje
- Dabbawala, nosiči obedov
- Kerala - plavba v backwaters
- Pondicherry - francúzska India
- Mahabalipuram pri Chennai
- Čo vidieť v Šrinagare?
- Čajové plantáže v Indii
- Reliéf Maytreia Budhu, Mulbekh