Kde všade sa rozprestierala Osmanská ríša

Kde všade sa rozprestierala Osmanská ríša Ríša na troch svetadieloch

Osmanská ríša patrila počas svojho vrcholu v 16. storočí k najväčším ríšam na svete. Rozprestierala sa od územia Slovenska na severe po piesky Sahary v Egypte, od hraníc Maroka a Alžírska na západe až po dnešný Irak na východe.

Najsevernejšou hranicou bol Fiľakovský sandžak, ktorý predstavoval hranicu medzi Osmanmi a Habsburgskou monarchiou. Od Fiľakovského hradu sa Turkom nikdy nepodarilo prejsť dlhodobo viac na sever, aj keď ich koristnícke výpravy zasahovali až na dnešnú Moravu. Stredoveké hrady sa ukázali byť proti osmanským delám neúčinné, a preto sa pevnosti na území Slovenska začali modernizovať a svojím tvarom pripomínali hviezdu, od ktorej sa dokázali ľahšie odrážať delové gule.

Pokiaľ sa chcete dozvedieť viac o hradoch, prečítajte si náročný blog Ľuboša Fellnera „Tie najkrajšie hrady na svete, o akých ste asi nepočuli“.

Južná hranica siahala v Afrike do Egypta a na Arabskom polostrove až do dnešného Jemenu. Mestá ako Káhira a Alexandria sa tak dostali v roku 1516 pod nadvládu Osmanov, ktorí sa v Egypte určite neplánovali zastaviť. S porážkou mamlukov v Egypte pripadla sultánovi Selimovi aj Mekka v Hidžáze, ktorú ako prvý Slovák navštívil Ľuboš Fellner. Viac o jeho ceste sa môžete dočítať v blogu „Púť do Mekky - Hadž či Umra?“.

Osmanské armády pochodovali aj na západ, do dnešného Alžírska, a na východe sa dostali až do Iraku a Perzskému zálivu. Hoci môžeme považovať Osmanskú ríšu za nábožensky viac-menej tolerantnú, vojna so šítskou Perziou spôsobila prenasledovanie šítov zo strany sultána Selima. Aké sú vlastne rozdiely medzi šítmi a sunnitmi? Viac sa dozviete v článku „Sunniti vs šiiti a čo sa stalo v Karbale“.

Žiadny rozmach však netrvá večne a po bitke pri Viedni v roku 1683 bolo osmanské vojsko porazené kresťanskou armádou vedenou Jánom Sobieskym. Následne sa osmanské územie zmenšovalo a po skončení Prvej svetovej vojny z neho zostalo len územie dnešného Turecka.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

10 dní

Trvanie

1641 2524€
K

Ázia   Európa  

Azerbajdžan, Turecko


náročnosť

7 dní

Trvanie

1526 2180€
K

Ázia   Európa  

Turecko


náročnosť

3 dní

Trvanie

929 978€
Turecko - recenzia zájazdu Prémiový blog

Prémiový blog Turecko - recenzia zájazdu

Turecko nemá u nás dobré meno, no všetko je inak a po prečítaní tohoto blogu sa sem budete chcieť vybrať. Spoločne sa preplavíme cez Bospor a…

Ľuboš Fellner 30 min. čítania
Istanbul pre pokročilých - prehliadka Istanbul

Istanbul Istanbul pre pokročilých - prehliadka

Istanbul je pre mnohých sprievodcov BUBO tým najkrajším mestom na svete. Ak sa sem aj Vy rozhodnete vrátiť, potom je tento blog presne pre Vás. Kde…

Ľuboš Fellner 26 min. čítania
Najunikátnejšie hotely sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najunikátnejšie hotely sveta

Keď je hotel dôvodom na cestu. Unikátnosť, to je lepší servis ale hlavne príbeh, ktorý sa oplatí spomenúť. Unikátnosť - to je odvaha byť iný, byť…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: