Königssee - bavorské more

Königssee - bavorské more

Nemecko je k nám veľmi blízko a skrýva mnoho pokladov, ktoré sú stále akosi jemne zahalené tajomstvom. Ak by sme chceli nájsť jazero Königssee na mape, museli by sme sa pozrieť do naj juhovýchodnejšieho výbežku Nemecka, len pár kilometrov od rakúskej hranice.

Prenikavo modré jazero sa tiahne národným parkom Berchtesgaden obkolesené vysokými alpskými štítmi. To sú presne tie scenérie, ktoré načerpajú človeka novými silami. Je najvyššie položeným nemeckým jazerom a sem tam dokonca pripomína nórske fjordy zarezávajúce sa do krajiny. Aj keď sa niekedy jazero prekladá ako „kráľovské“, miestni Bavori nie tak celkom súhlasia. „Veď tu do 19. storočia neboli žiadni králi,“ objasňuje situáciu lodivod jedného z plavidla, ktoré každý deň križuje jazero, aby sa dostal s turistami a pútnikmi ku kostolík sv. Bartolomeja. Každý k nemu zavíta, aj keď sám o sebe je ako jeden z mnohých, no jemu stavitelia prisúdili do vienka okúzľujúce prostredie jazera, kopcov a vždy zelených lesov. Jeho bordové kupole lesknúce sa v odraze vodnej hladiny nechýbajú v žiadnej knihe o južnom Bavorsku.

Mestečko pri jazere zaplnili nielen turisti, ale aj domáci hľadajúci víkendový oddych. Typické domy s drevenými strechami zdobia muškáty, niektoré majú na sebe staré kresby okolitej prírody, ale kvety sú akoby povinné. Na nich si domáci dajú obzvlášť záležať. Jeden obchod stojí vedľa druhého. Neďaleko leží aj známy Bad Reichenhall so svojimi soľnými baňami, tak aj tu sa dajú kúpiť liečivé výrobky, soľné lampy, minerály, nádherné kamene a mnoho iného. Dievčatá si vyberajú široké zelené bavorské sukne a len o regál vedľa si muž s poriadnymi šedivými fúziskami premeriava klobúky. Zohnať tradičný odev tu nie je žiaden problém.

Aj keď človek zrovna nechce nakupovať, je príjemne sa tu prechádzať a sledovať čo sa naokolo deje. Na námestí pod hotelom Schiffmeister oddychujú ľudia na slnečných lúčoch a čakajú na drevené lode. Práve odtiaľto vyrážajú na okružné jazdy po krištáľovo čistej vode za krásami tunajšieho prostredia. Hotel Schiffmeister je určite najkrajšou budovou široko ďaleko. Drevenú fasáda vyrezali šikovné rezbárske ruky, klenby sú pomaľované vzormi a v kvetináčoch sa striedajú biele a červené muškáty. Na pódiu medzi sediacimi ľuďmi pobehuje čašník a bravúrne roznáša niekoľko veľkých krígľov piva v oboch rukách. Stačí sa prejsť okolo a čuchové bunky získajú do svojej pamäte dosiaľ nepoznané vône.

Najedení? Stačí sa už len stratiť na niektorom z turistických chodníčkov a vychutnať si panorámu zvanú „Maliarska vyhliadka“, kde sa pred očami mení realita Könnigssee na pomaľované plátno.

Mohl by vás zaujímať naše blogy:


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Lichtenštajnsko, Rakúsko, Švajčiarsko, Nemecko, Francúzsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2602
Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vianočné trhy v Európe. Ktoré patria medzi naj?

Dôvodov, prečo sa tešiť na Vianoce, je veľa. Tradičné vianočné trhy sú určite jedným z nich. Veď to poznáte - hra svetiel, vyzdobený vysoký…

Viktor Háber 16 min. čítania
Najfantastickejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najfantastickejšie festivaly sveta

Ste už ostrieľaný cestovateľ, ktorý toho videl dosť a chce teraz svoje cesty povýšiť na iný level? Nejde totiž iba o to KAM ísť, ale aj KEDY tu byť…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka? Blog

Blog ME vo futbale 2024 - kto sú favoriti a čo očakávať od Nemecka?

Futbaloví fanúšikovia sa v roku 2024 dočkajú dlho očakávanej udalosti. V Nemecku, najfutbalovejšej krajine starého kontinentu, sa uskutočnia…

Ďalšie dovolenky do krajiny: