Kráľovské biele slony

Kráľovské biele slony

Thajsko ako obľúbená dovolenková destinácia získalo medzi turistami veľa prívlastkov. Krajina úsmevov, krajina krásnych pláží a dobrého jedla, krajina budhizmu. V juhovýchodnej Ázii je však omnoho používanejšie „ krajina bieleho slona“. Práve slon sa v priebehu rokov stal ikonou krajiny a v thajskej kultúre dodnes zohráva mimoriadne dôležitú úlohu. Už v minulosti slúžil nielen ako pomocník pri ťažbe dreva a prácach na poliach, ale aj ako bojové vozidlo a symbol moci kráľa. Dnes je tiež jedným z hlavných turistických lákadiel – každý, kto sa vyberie na zájazd do Thajska, chce zaručene vidieť miestne slony.

Slon indický, poddruh slona ázijského, ktorý v Thajsku žije, je tu žiaľ ohrozený druh - aktuálna populácia presahuje iba niečo vyše 3 500 kusov. O to vzácnejšie sú pre domácich obyvateľov. Nielen že je slon považovaný za thajské národné zviera, Thajci si ho vážia natoľko, že v marci oslavujú dokonca Deň slonov. Najviac vážené, považované až za posvätné sú ale práve tzv. biele slony, ktoré sú extrémne raritné. Až do roku 1917 bol biely slon zobrazený aj na národnej vlajke a dodnes ho môžeme nájsť na vlajke vojenského námorníctva.

Prívlastok „biely slon“ nás zvádza myslieť si, že ide o slonov - Albínov. Nie je to však zákonite vždy tak. Thajský výraz "chang samkhan" v doslovnom preklade znamená „priaznivý slon“ - biely je teda vďaka svojej vnútornej čistote, nie svojej farbe. Napriek tomu aby bol slon považovaný za bieleho slona, musí mať zreteľne bledšiu pokožku od „ bežného“ slona indického. Pokiaľ sa v Thajsku takýto slon nájde, musí byť bezpodmienečne odovzdaný kráľovi.

Po stáročia boli totiž biele slony symbolom moci thajského panovníka. Podľa starej brahmanskej povery, ak kráľ vlastní takéhoto slona (alebo viacero), je to šťastné znamenie a prinesie jeho vláde úspech a prosperitu. Čím viac takýchto slonov kráľ vlastnil, tým väčšiu moc podľa jeho poddaných aj protivníkov mal. Predchádzajúci kráľ, milovaný Ráma IX., ich vlastnil až 21. Päť z nich získalo dokonca kráľovský titul.

V minulosti kráľ častokrát daroval takéhoto slona nižším šľachticom, keď s nimi nebol spokojný a chcel sa im pomstiť. Vlastniť bieleho slona bolo totiž extrémne finančne náročné - keďže ho považovali za posvätného, nemohli ho využiť na prácu. Majiteľ z neho teda nemal žiadny zisk a keďže nemohli odmietnuť kráľov dar, starostlivosť o slona ich väčšinou priviedla k bankrotu. Hlavnou úlohou kráľovských bielych slonov bola ale samozrejme účasť na významných štátnych ceremóniách a korunováciách. Keď sa niekomu podarí takúto udalosť zažiť a vidieť pochod týchto majestátnych zvierat na vlastné oči, určite na tento zážitok len tak nezabudne.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2951 4215€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2302 3289€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2134 3048€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: