Lak Mueang

Lak Mueang

Lak Mueang, tiež známy ako Svätyňa mestského stĺpu, je oveľa viac, než by sa sprvu zdalo. Podobné svätyne nájdu návštevníci Thajska vo viacerých mestách a väčšinou sa vyrábajú z teakového alebo santalového dreva.

Ide o akési veľkorozmerné ochranné svätyne, ktoré je možné bežne zahliadnuť pri domácnostiach, obchodoch či farmách. Hovorí sa, že v týchto stĺpoch sídlia duchovia strážcovia. Čím väčší stĺp, tým silnejší sú strážcovia, ktorí chránia okolité mesto pred vojnou, útokmi a búrkami.

Mestská stĺpová svätyňa v Bangkoku sa nachádza v časti Rattanakosin, inak známej ako Staré mesto. Legenda hovorí, že pôvodný Lak Mueang bol postavený na nesprávnom mieste, no premiestnili ho po tom, čo zo zeme vyšli na výstrahu tri hady. Niektorí verili, že je to znamenie, že Bangkok nezostane dlho hlavným mestom Thajska. Dnes veľa Thajcov chodí do Lak Mueang, rovnako ako do chrámu, aby sa modlili a obetovali veci ako jedlo a kvety duchom.

Je taktiež miestnym mýtom, že kráľ Rama I. vyzval k ochrane mesta 4 mužov (jedného pre každú svetovú stranu), ktorí boli následne zaživa pochovaný práve na tomto mieste a ich duchovia sa stali večnými strážcami mesta. Či je na tom čosi pravdy, sa už však nikdy nikto nedozvie.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

3268 4357€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

4715
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

12 dní

Trvanie

2454 3505€
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 10 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: