Legendy o sopkách na Novom Zélande

Legendy o sopkách na Novom Zélande

Horu Osudu z legendárnej trilógie Pán Prsteňov pozná snáď každý fanúšik. Zábery na nádherné scenérie Stredozeme preslávili Nový Zéland a vďaka režisérovi Petrovi Jacksonovi sa stal Nový Zéland vyhľadávanou cestovateľskou destináciou. Čo ale hovoria o slávnych sopkách pôvodné maorské legendy?

Jednou z najznámejších legiend je príbeh o Mount Taranaki, ktorý sa nachádza na Západnom pobreží Severného ostrova. Podľa legendy, žil kedysi Mount Taranaki v centrálnej časti Severného ostrova spolu s ostatnými sopkami - Mount Tongariro, Mount Ruapehu a Mount Ngauruhoe.

Mount Taranaki sa zamiloval do krásnej Pihanga, ale tá už bola partnerkou Mount Tongariro. Vznikol medzi nimi súboj, ktorý Taranaki prehral, a preto sa zahanbený a zlomený presunul na svoje súčasné miesto na západ ostrova. Legenda hovorí, že cestou vytvoril rieku Whanganui. Dodnes, keď zahmlieva okolo Mount Taranaki, hovorí sa, že plače pre svoju stratenú lásku.

Iný príbeh rozpráva o Mount Ruapehu a jeho synovi Mount Ngauruhoe. Ruapehu je známy svojou nevypočítateľnosťou a výbuchmi, ktoré sa v mýtologii interpretujú ako jeho hnev alebo frustrácie. Ngauruhoe, ktorý je mladší a aktívnejší, je zas často opísaný ako mladík, ktorý sa stále učí ako ovládať svoje emócie a sily.

Neďaleko od nich sa nachádza najväčšie jazero Nového Zélandu - jazero Taupo. V skutočnosti je to kráterové jazero vzniknuté po obrovskom vulkanickom výbuchu. Má však tiež svoju legendu. Podľa maorských príbehov jazero predstavuje telo obrovského draka, ktorý bol porazený bohom nebies. Výbuch, ktorý vytvoril jazero, sa vníma ako posledný výdych tohto mohutného stvorenia.

Novozélandské sopky navštevujeme aj počas našich zájazdov Novým Zélandom a vždy nás očaria.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia   Austrália a Oceánia   Amerika  

Francúzska Polynézia, Dubaj (SAE), Tahiti, Spojené štáty americké (USA), Srí Lanka, Singapur, Nový Zéland, Maldivy


náročnosť

24 dní

Trvanie

8496 10620€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

15 dní

Trvanie

4744 5785€
K

Austrália a Oceánia  

Nový Zéland, Austrália


náročnosť

22 dní

Trvanie

5912 7390€
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrajšia časť Nového Zélandu Prémiový blog

Prémiový blog Najkrajšia časť Nového Zélandu

Južný ostrov Nového Zélandu patrí k najkrajším prírodným miestam na svete. A jeho západné pobrežie je známe nádhernou prírodou, dažďovými pralesmi,…

Veronika Hulíková 10 min. čítania
Auckland - mesto plachiet Auckland

Auckland Auckland - mesto plachiet

Auckland - najväčšie mesto Nového Zélandu. Vďaka svojmu medzinárodnému letisku, ktoré sa nachádza len 25 km od centra mesta, je pre návštevníkov…

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: