LGBT & INDIA - Čo je článok 377?

LGBT & INDIA - Čo je článok 377?

Homosexualita v Indii má komplexnú históriu a do nedávna bola kontroverznou témou. Tu je niekoľko aspektov, ktoré môžu poskytnúť lepší pohľad na túto problematiku:

1. Historický Kontext:
- V histórii Indie sa nachádzajú príklady tolerantnosti voči rozmanitosti sexuálnych orientácií, najmä v starých hinduistických a buddhistických textoch, kde sú zmienky o eunuchoch a hijrách ( takto sa označujú ľudia, väčšinou chlapci, ktorí sa obliekajú ako ženy )

2. Článok 377:

- Článok 377 indického trestného zákonníka zakazoval "neprirodzený sex," čo zahŕňalo aj homosexuálny pomer. Tento článok bol zrušený v roku 2018 v historickom rozsudku Najvyššieho súdu Indie.

3. Najvyšší Súd a Zrušenie Článku 377:

- V septembri 2018 rozhodol Najvyšší súd Indie, že článok 377 je nezlučiteľný s ústavou, a tým zrušil jeho platnosť. Toto rozhodnutie bolo významným krokom k uznaniu práv LGBTQ+ komunity v krajine.

4. Postavenie Manželstva:

- Hoci zrušenie článku 377 bolo historickým krokom, manželstvá osôb rovnakého pohlavia nie sú v Indii právne uznané. Diskusie o tejto otázke stále pokračujú a mnohí veria, že reformy sú potrebné.

5. Spoločenská Akceptácia:

- Napriek právnemu pokroku môže spoločenská akceptácia homosexuality prísť do konfliktu. V niektorých mestách a medzi mladšou generáciou môže byť väčšia tolerancia, ale v konzervatívnych oblastiach a vrstvách spoločnosti môže ešte existovať silné stigma.

6. LGBTQ+ Aktivisti:

- V Indii existujú aktívne LGBTQ+ hnutia a organizácie, ktoré sa snažia bojovať za práva a viditeľnosť komunity. Niektoré mestá, ako napríklad Mumbai, hostia PRIDE pochody na podporu práv LGBTQ+ jednotlivcov.

7. Medzinárodný Kontext:

- Zrušenie článku 377 poskytlo Indii možnosť pridružiť sa k ďalším krajinám, ktoré uznávajú práva LGBTQ+ komunity. Napriek tomu však ostávajú otázky, ako je manželstvo a adopcia, predmetom diskusií.

Zrušenie článku 377 bolo dôležitým krokom k uznanie práv a dôstojnosti osôb s inou sexuálnou orientáciou v Indii. Napriek tomu však ešte stále existujú výzvy v ceste k úplnej rovnosti a spoločenskej akceptácii.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

3887 4859€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: