Lisabonská katedrála

Lisabonská katedrála Sé de Lisboa

Lisabonská katedrála, známejšia ako Sé de Lisboa, je najstarším a najvýznamnejším chrámom v Lisabone. Jej výstavba sa datuje do 12. storočia. Katedrála sa vyznačuje svojím strohým vzhľadom, v ktorom dominuje prevažne románsky štýl, hoci s prestavbami vykonanými v priebehu rokov boli rôzne architektonické štýly majstrovsky zmiešané, čo dodáva katedrále veľmi zvláštny charakter. Z vonkajšej strany je katedrála chránená hrubými múrmi orámovanými dvoma zvonicami, ktoré jej skôr prisudzujú vzhľad typickejší pre stredovekú pevnosť ako pre kostol.

Fasáda si stále zachováva svoj románsky sloh, v ktorom bola postavená v 12. storočí a jej stredobodom je centrálne rozetové okno. Vo vnútri nájdeme chrám, ktorý má uprostred svojho strohého charakteru niekoľko dekoratívnych prvkov, ako je napríklad krstiteľnica, v ktorej bol pokrstený svätý Anton Paduánsky, niektoré sarkofágy zo 14. storočia a pozoruhodná gotická kaplnka zo 14. storočia.

Počas svojej histórie sa lisabonská katedrála stala jedným z najdôležitejších príkladov portugalského opevnenia, ktorý ukážkovým spôsobom prežil a stál vysoko po zasiahnutí rôznymi prírodnými katastrofami, aj keď nezostala nedotknutá a musela byť niekoľkokrát renovovaná. Najväčšiu katastrofu zažila lisabonská katedrála počas veľkého zemetrasenia v roku 1755. 1. novembra tohto roku, na sviatok všetkých svätých, sa mesto otriaslo v základoch vďaka sérii živelných pohrôm, ktoré zničili veľkú časť mesta a vážne poškodili aj chrám. Sé de Lisboa, ako ju domáci volajú, podstúpila po zemetrasení veľkú renováciu.

Gotická krížová chodba katedrály je slohovo podobná Hieronymovmu opátstvu, aj keď je o niečo menšia. Vo vnútri kláštora uvidíte niekoľko pozostatkov jeho rímskej, arabskej a stredovekej minulosti, ktoré boli archeológmi vykopané v posledných rokoch a výrazne ovplyvnili históriu Lisabonu.

Na návštevu kláštora lisabonskej katedrály sa platí malý vstupný poplatok 5 €, ale návšteva určite stojí za to a odporúčame ju aj my v BUBO na zájazde do Portugalska. Vďaka zaplatenému vstupu sa dostanete aj na zvonicu, odkiaľ máte krásne výhľady na mesto. Súčasťou expozície je aj pokladnica, ktorá sa nachádza v hornej časti lisabonskej katedrály, v sakristii. Tvoria ju štyri sály s oblekmi, šperkami a relikviami z rôznych období.

Katedrála býva otvorená každý deň od 9.00 do 19.00 h. Ak sa však chcete dostať aj do kláštora a pokladnice, treba sa vyhnúť nedeliam a štátnym sviatkom. Tieto priestory bývajú otvorené od 10.00 do 17.00 h. Pohodlne sa sem viete dostať ikonickou lisabonskou električkou číslo 28.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: