Lord Ganesh: Boh prosperity a šťastia

Lord Ganesh: Boh prosperity a šťastia

Vznik Ganeshovho kultu:

Ganesh sa stal významným božstvom v hinduistickej viere, no jeho pôvod je obklopený rôznymi legendami a príbehmi. Jedným z najznámejších je príbeh jeho vzniku. Podľa niektorých verzií vytvorila Parvati, manželka boha Šivy, sochu chlapca z piesku a hliny a oživila ju dychom života. Tento chlapec bol Ganesh. Ďalšia verzia hovorí, že bol stvorený zo zlatého prachu z Parvatinho tela. Ganesh sa narodil s úlohou ochraňovať svoju matku.

Legenda o Ganeshovi:

Legenda o tom, ako Ganesh získal svoju sloniu hlavu, je ďalším zaujímavým príbehom. Podľa tejto legendy, keď Parvati poslala Ganesha dočasne strážiť dvere, Šiva prišiel domov. Ganesh mu však nevedel povedať, kto je, a Šiva ho nepoznal. V dôsledku toho došlo k boju medzi Ganeshom a Šivom, pričom Šiva použil svoj trojzubec a odťal Ganeshovi hlavu. Keď sa Parvati dozvedela o smrti svojho syna, bola zúfalá a prosila Šivu, aby ho oživil. Šiva sľúbil, že nájde hlavu prvého stvora, ktorý príde do lesa, a tá bude hlavou Ganesha. Prvý tvor, ktorý mu skrížil cestu, bol slon, a tak sa Ganesh stal sloníka bohom.

Moc a symbolika Lorda Ganeshu:

Ganesh je často považovaný za boha múdrosti, poznania, vedomia a odstraňovania prekážok. Jeho slonia hlava symbolizuje múdrosť a jeho veľké brucho predstavuje univerzum. Drží v rukách rôzne predmety, pričom každý z nich má svoj význam. Jeho pravá ruka je zdvihnutá, čím odstraňuje prekážky zo života svojich oddaných. Jeho ľavá ruka drží lotosový kvet, symbol čistoty a ducha. Chýba mu aj časť jedného kla, nakoľko prepísal epos Mahabharata, pretože v ňom ľudia mali príliš božské schopnosti.

Ganesh je tiež často spárovaný s mytológiou a kultúrou, čo ho robí dôležitým božstvom v hinduistickej viere. Jeho obraz je často viditeľný na mnohých miestach, vrátane chrámov a domov. Jeho slávnostné dni, ako napríklad Ganesh Chaturthi, sú významné udalosti, ktoré sú oslavované po všetkých hinduistických krajoch a ostrovoch ( Bali )

Zobrazenie Ganeshu:

Ganesh má charakteristický vzhľad, ktorý ho okamžite identifikuje. Jeho zobrazenie pozostáva z tela chlapca s hlavou slona. Jeho slonia hlava je obvykle zdobená šperkami a má veľké uši, čo symbolizuje jeho schopnosť počúvať modlitby svojich oddaných. Jeho veľké bradavky predstavujú zrno, ktoré je základným potravinovým zdrojom v Indii. Drží misku s ryžou , lotosový kvet, jeho štvrtá ruka je zdvihnutá a daruje požehnanie.

Na konci dňa je Ganesh viac ako len božstvo; je symbolom viery, múdrosti, poznania a odstránenia prekážok. Jeho kult a popularita prenikli nielen do hinduistickej viery, ale aj do kultúry a spoločnosti. Ganesh je výrazným príkladom toho, ako božstvo môže mať hlboký vplyv na kultúrny a náboženský kontext. Ganesh nám pripomína dôležitosť viery a múdrosti vo svete a zostáva jedným z najúctyhodnejších božstiev v hinduistickej viere.

Na našich BUBO zájazdoch po Indii a Nepále, si príbeh Lorda Ganesha pripomíname na mnohých miestach. Na zájazde Thajsko, Malajzia a Singapur zas obdivujeme jeho brata Murugana v jaskyniach Batu. Hinduizmus je nevyčerpateľná téma, ktorá pretkáva naše zájazdy poznania.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: