Lula - Luiz Inacio Lula da Silva

Lula - Luiz Inacio Lula da Silva Z väzenia na špicu

Štvrtá najväčšia demokracia sveta má nového lídra. Nový prezident včera zložil predpísanú prísahu na ceremónii pred sídlom brazílskeho Kongresu, ktorý som navštívil pred zopár mesiacmi. Inaugurácia sa začala minútou ticha za zosnulého legendárneho futbalistu Pelého a emeritného pápeža Benedikta XVI., ktorí práve zomreli. Toto bolo skutočne veľmi milé.

Počas predchádzajúceho Lulovho vládnutia (dve volebné obdobia) prežívala Brazília zlatú éru a Lula opúšťal svoje kreslo s rekordnou popularitou.
Bývalý prezident Jair Bolsonaro, prezývaný aj brazílsky Trump, je nenávidený svetovými médiami - presne ako Donald Trump (bývalý prezident USA) - a vyčítajú mu podobné náležitosti.

Podobne ako Trumpovi, zlú reakciu na covid - toto je základ. V Brazílii totižto na covid zomrelo cca 685 000 ľudí. Vyčítajú mu nepriateľstvo s Indiánmi a ničenie Amazonského pralesa. Vyčítajú mu ničenie demokratických inštitúcií, ako Orbanovi (Maďarsko), Erdoganovi (Turecko), Trumpovi (USA) a pod. Vyčítajú mu ničenie medzinárodnej povesti.
Majú pravdu?
 
Na našom cestovateľskom Fóre si môžete prečítať:
1.     článok proti Bolsonarovi  
2.     článok skôr za Bolsonara 
 
 
99 % médií dnes píše o tom, že „Lula ide opäť vystavať Brazíliu“. Väčšina západných svetových médií sa totižto nastavila doľava. Lula, predseda Strany Pracujúcich, je ľavičiar, a tak si nevšímajú, že je to staručký a nevýkonný prezident-bábka, podobne ako ten dnešný v USA. Moji brazílski známi ho hodnotia: „Je nevzdelaný, veľa rozpráva, nič nerobí a kradne.“

Každopádne, chudobní Brazílčania tancujú sambu a transparenty hlásajú „láska zvíťazila nad nenávisťou“. Lula sa ako ľavičiar pridal k ďalším krajinám kontinentu: Argentíne, Bolívii, Kolumbii, a dokonca aj v Čile už ľavičiari vládnu.
 
Včera som rozprával s Alešom, je to Slovinec, ktorý má za ženu Brazílčanku a má 40 km od Fortalezy veľkú farmu. Aleš je veľmi schopný podnikateľ. Ako taký sa logicky pohybuje medzi ľuďmi, čo volili Jair Bolsonara. O bývalom prezidentovi Brazílie si my, ktorí čítame naše médiá, myslíme (okrem toho, čo som spomenul vyššie), že je to blbec, vymletý vojak, motorkár, podpaľač amazonských pralesov... „Ľubo, ty si prešiel obrovskú časť Amazonského pralesa, videl si vypaľovať les?“ „Nie, naozaj, nevidel som“, zamyslene odpovedám.

Aleš sa iba zasmial. „Celý juh Brazílie volil Bolsonara. Tí, čo pracujú, ho volili. Lula však vie rozprávať s ľuďmi, uplatiť ich... Vie sa rozplakať, keď treba...“
Každopádne, Lula už nebude môcť kradnúť tak, ako to u jeho vlád bývalo bežné. Senát v meste Brasilia je totižto rozdelený napoly a Bolsonarova strana bude Lulu a „jeho ľudí“ teraz omnoho viac kontrolovať.

Výsledky volieb dopadli tesne. Lula vyhral o cca 2 milióny hlasov, no 6 miliónov hlasov bolo vyhodnotených ako neplatných. V niektorých mestách volilo viac ľudí, než má mesto obyvateľov, a pod. Brazília je ohromnou rôznorodou krajinou, a tak je problémov viac. Každopádne, Bolsonaro po voľbách vyzval k pokoju, a tak žiadne veľké nepokoje (ako v USA po nezvolení Trumpa) nevypukli.

Luiz Inacio Lula da Silva je veteránom politiky a viedol Brazíliu medzi rokmi 2003 až 2010. Teraz bude jeho úlohou presvedčiť mojich známych, že nepatrí do basy (kde strávil 19 mesiacov), ale naozaj chce krajinu spojiť a posunúť aj ekonomicky vpred. Ja osobne mu neverím. Určite budete počuť o vyšetrovaní Bolsonara, o ktorom ste sa v našich médiách nemohli dočítať nič pozitívne, na tému covid-19 a „genocídu Brazílčanov“, čo je taktiež klasická ľavicová téma. Včerajšia inaugurácia bola veľkolepá. Lula stál vedľa domorodého náčelníka, černošského chlapca a postihnutého influencera, aby ukázal, že on nebude vládnuť bohatým belochom, ale že jeho vláde ide o inklúziu.

Aj keď staručkému Lulovi neverím, že sa dokáže zmeniť, Brazílii verím. Prvé písmeno v BRICS je príznačné. Najľudnatejšia krajina Latinskej Ameriky je úžasná a prial by som vám ju zažiť.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

12668 22224€
K

Amerika  

Južná Amerika, Uruguaj, Paraguaj, Brazília, Argentína


náročnosť

12 dní

Trvanie

3367 4209€
K

Amerika  

Južná Amerika, Patagónia, Uruguaj, Paraguaj, Chile, Brazília, Argentína


náročnosť

16 dní

Trvanie

4315 5394€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Rio de Janeiro - deň v meste bohov Rio de Janeiro

Rio de Janeiro Rio de Janeiro - deň v meste bohov

Mesto bohov a samby - sen každého cestovateľa. Čo tu vidieť okrem nádhernej sochy Ježiša, Cukrovej homole či slávnej Copacabany? Pokiaľ do Ria…

Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta Prémiový blog

Prémiový blog Negustiózne! Vybrali sme najhoršie bizarné jedlá sveta

My ľudia sme veľmi rozdielni. To, čo niekto považuje za pochúťku, napríklad kaviár či žabacie stehienka, iný nevie vložiť do úst. No jedlá, ktoré…

Ľuboš Fellner 9 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: