Lunárny Kalendár v Hinduistických Krajinách

Lunárny Kalendár v Hinduistických Krajinách

Lunárny kalendár je základom mnohých kultúr a náboženstiev na celom svete, ale jeho význam je v hinduistických krajinách, ako je India, Nepal a Bali, osobitý a hlboký. Tieto krajiny sa vyznačujú svojím bohatým náboženským dedičstvom, a lunárny kalendár je zásadnou súčasťou ich náboženských a kultúrnych osláv. Poďme sa pozrieť na to, ako sa lunárny kalendár odráža v hinduistických krajinách a aké sú podobnosti a rozdiely medzi nimi.

India:

India, domov hinduizmu, je krajinou, kde má lunárny kalendár hlboký náboženský a kultúrny význam. V hinduizme sa mnohé náboženské oslavy a rituály riadia lunárnym kalendárom, ktorý sa odlišuje od bežného, solárneho kalendára. To znamená, že dátumy hinduistických sviatkov sa každý rok menia, pretože závisia od pohybu Mesiaca

Napríklad Diwali, slávny hinduistický festival svetla, je oslavovaný v novoluní alebo nočnom Mesiaci na konci októbra alebo začiatkom novembra podľa lunárneho kalendára. Je to čas, keď domy sú zdobené lampami a sviečkami, a ľudia oslavujú víťazstvo svetla nad temnotou. Rovnako, festival Holi, ktorý oslavuje príchod jari, sa riadi lunárnym kalendárom a prebieha v mesiaci Fálgun, čo zodpovedá februáru alebo marcu.

Lunárny kalendár tiež ovplyvňuje určovanie dátumov hinduistických svadieb, osláv náboženských sviatkov a rôznych rituálov. Pretože India má bohaté a rozmanité kultúry, existuje niekoľko regionálnych variácií lunárneho kalendára, čo spôsobuje, že dátumy osláv sa môžu v jednotlivých častiach krajiny líšiť.

Nepál:

Nepál, susedná krajina s Indiou, má tiež hlboké väzby na hinduizmus a využíva lunárny kalendár pre určovanie dátumov náboženských osláv. Okrem hinduistického vplyvu je v Nepále významný aj budhizmus, čo spôsobuje, že lunárny kalendár je využívaný aj v tibetskych a newarskych kultúrnych oslavách.

Nepál používa lunárny kalendár na určovanie dátumov dôležitých hinduistických sviatkov, ako je Dashain a Tihar. Dashain, známy aj ako "Festival desiatich dní," oslavuje víťazstvo dobra nad zlom a je najväčším a najdôležitejším hinduistickým festivalom v krajine. Tihar, známy aj ako "Festival svetla," oslavuje vzťahy medzi ľuďmi a zvieratami, a tento festival sa koná v novoluní.

V nepálskom lunárnom kalendári je každý mesiac menovaný podľa pozorovateľných astrologických javov. To dáva kalendáru dodatočný duchovný a kultúrny význam a spája ho so starobylými tradíciami.

Bali, Indonézia:

Bali, indonézska ostrovná provincia, má svoj vlastný lunárny kalendár, ktorý je dôležitou súčasťou kultúry a náboženstva. Baličania sú prevažne hinduisti a význam lunárneho kalendára je tu neoddeliteľnou súčasťou každodenného života.

Lunárny kalendár na Bali je nazývaný "Pawukon" a pozostáva z 210 dní, čo je jedinečné v porovnaní s kalendármi v iných hinduistických častiach sveta. V rámci Pawukonu sa každý deň mení a má svoje vlastné významy a náboženské oslavy. Bali má mnoho tradičných osláv, ktoré sú stanovené podľa lunárneho kalendára, a jednou z najznámejších je Nyepi, tichý deň.

Nyepi, tiež známy ako "Bali Day of Silence," je výnimočný deň, keď je celý ostrov v úplnom tichu a kľude. Nepracuje sa, nepripravujú jedlá a nie je povolené ani svietiť lampami. Tento rituál je súčasťou lunárneho kalendára a je určovaný novoluním. Oslavuje sa ako čas na obnovenie, meditáciu a nový začiatok.

Aj keď všetky tri hinduistické kultúry využívajú lunárny kalendár, každá z nich má svoje vlastné regionálne rozdiely a tradície. India, Nepal a Bali si ponechávajú svoje osobitosti a spôsob, ako oslavovať sviatky stanovené lunárnym kalendárom, sa môže výrazne líšiť. No napriek rozdielom tento spoločný kalendár spája tieto hinduistické krajiny cez náboženstvo, kultúru a spoločnú úctu voči prírode a vesmíru.

Celkový vplyv lunárneho kalendára na hinduistické krajiny, ako je India, Nepal a Bali, je zjavný vo významných náboženských oslavách a rituáloch. Tento kalendár spája tieto kultúry s ich hlbokým náboženským dedičstvom a pomáha udržiavať spojenie s prírodou a vesmírom. Cez lunárny kalendár sa prejavuje bohatstvo a pestrosť hinduistických tradícií a osláv, ktoré poskytujú hlboký pohľad do tejto starobylej náboženskej filozofie a kultúry.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

13112 22224€
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

4470 5588€
K

Ázia  

Nepál, India

17.05. → 01.06. +14 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

2911 4479€
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: