Majestátny oryx juhoafrický

Majestátny oryx juhoafrický Kráľ púštnych planín

Oryx juhoafrický, majestátna antilopa s impozantnými rohmi, brázdi rozsiahle púšte a polopúšte južnej Afriky. Tento druh preferuje suché oblasti púští Kalahari a Namib, kde sa jeho tmavé sfarbenie s kontrastnými bielymi značkami dokonale snúbi s piesočnatým prostredím. Na rozdiel od svojich východoafrických príbuzných sa oryx juhoafrický vyznačuje výraznejšími čiernymi pásmi na nohách a bruchu a tmavším sfarbením pri koreni chvosta. Oryxy majú hrubú srsť, ktorá im pomáha regulovať telesnú teplotu v horúcom púštnom podnebí. V noci sa im srsť ježí, aby zachytila teplo, a cez deň sa im srsť uhladí, aby sa naopak ochladili.

Tento mohutný krásavec dosahuje hmotnosť 200 až 250 kg, pričom samce sú o niečo ťažšie ako samice. Rohy, ktoré im slúžia ako zbraň v teritoriálnych súbojoch a ochrane stáda pred predátormi, dosahujú dĺžku až 85 cm. Samice ich majú obvykle dlhšie a tenšie. Oryx je bohužiaľ obľúbeným cieľom trofejných lovcov, čo vedie k poklesu jeho populácie. V Namíbii ho môžete s BUBO dokonca aj ochutnať, vieme, kde z neho robia tie najlepšie steaky, samozrejme tieto jedince pochádzajú z farmy, nie z voľnej prírody.

Vyskytuje sa v stádach od 10 do 40 jedincov, na čele ktorých stojí dominantný samec. V stáde sa môže nachádzať aj viacero subdominantných samcov a samíc. Unikátne prispôsobenie sa suchému prostrediu im umožňuje prežiť bez nutnosti pitia vody. Využívajú vlhkosť z púštnych rastlín a dokážu sa rýchlo pohybovať, až do rýchlosti 56 km/h. Komunikujú medzi sebou pomocou rôznych zvukov, ako sú vrčanie, kvílenie a fŕkanie. Používajú aj vizuálne signály, ako napríklad mávanie hlavou a krútenie chvostom.S BUBO máte možnosť vidieť tieto krásne tvory vo voľnej prírode na cestách Namíbiou.

Od roku 2010 sa vieme pohľadom na toto majestátne zviera potešiť aj na Slovensku - práve v tomto roku sa Národná zoologická záhrada v Bojniciach stala domovom pre tri oryxové antilopy, ktoré boli privezené zo Zoologickej záhrady v Olomouci. Prvé mláďa, samec menom Zulu, sa narodilo v roku 2012 a odvtedy sa stádo rozrástlo o ďalšie jedince. Chov týchto majestátnych antilop v zoologickej záhrade prispieva k ich ochrane a umožňuje verejnosti spoznať tieto fascinujúce zvieratá zblízka. Ak ich chcete vidieť vo voľnej prírode, poďte do Afriky s BUBO.

Ďalšie zaujímavosti o oryxoch:

  • Staršie označenie „priamorožec juhoafrický" nie je celkom presné, pretože nie všetky druhy oryxov majú rohy rovné.
  • V minulosti sa oryxové rohy používali na výrobu rôznych predmetov, ako napríklad šperkov a zbraní. Koža sa využívala na výrobu odevov a mäso sa jedlo.
  • Oryx juhoafrický je symbolom vytrvalosti a odolnosti v drsných podmienkach púšte.
  • Vďaka svojmu majestátnemu vzhľadu a pôsobivým rohom sa stal obľúbeným motívom v umení a kultúre.
  • Oryxa poznáte aj z lietadadiel aeroliniek Qatar Airways, ktoré ho majú vo svojom znaku - tu však ide o oryxa arabského, národné zviera Kataru, ktoré je vo voľnej prírode na pokraji úhynu.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Afrika  

Juhoafrická republika


náročnosť

9 dní

Trvanie

3572 4763€
K

Afrika  

Zimbabwe, Juhoafrická republika, Botswana

15.08. → 23.08. +22 termínov

náročnosť

9 dní

Trvanie

3702
K

Afrika  

Zimbabwe, Zambia, Namíbia, Juhoafrická republika, Botswana


náročnosť

20 dní

Trvanie

6424
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Vodopády. Ktoré sú tie naj? Prémiový blog

Prémiový blog Vodopády. Ktoré sú tie naj?

Vodopád. Hrmiaca voda, ktorá vás zamočí na stovky metrov. Neuveriteľný zážitok, ktorý sa v anketách našich klientov často dostáva na prvé miesto.…

Ľuboš Fellner 15 min. čítania