Markíz de Pombal

Markíz de Pombal Hrdina lisabonského zemetrasenia

Pombal, vlastným menom Sebastião José de Carvalho e Melo, syn vidieckeho šlachtica a synovca významného duchovného, študoval na univerzite v Coimbre a potom sa prihlásil do portugalskej armády, kde dosiahol hodnosť desiatnika. Pombal sa následne vrátil do akademického života v Lisabone, ale po úteku so šľachticovou neterou sa v roku 1733 stiahol na rodinné panstvo.

V roku 1738 si s pomocou svojho strýka zabezpečil vymenovanie za veľvyslanca kráľa Joaa V. vo Veľkej Británii. V roku 1745 bol vymenovaný za veľvyslanca v Rakúsku a tu pôsobil až do roku 1749. Keď Jose I. v roku 1750 nastúpil na trón, Pombal bol vymenovaný za štátneho tajomníka pre zahraničné veci.

Napriek zakorenenému odporu zo strany dedičnej portugalskej šľachty si Pombal získal Josého dôveru a do roku 1755 bol de facto kráľovským hlavným ministrom. Pombal si zabezpečil svoje prvenstvo rozhodným zvládnutím zemetrasenia v Lisabone v roku 1755, jedného z najsmrteľnejších zemetrasení v histórii; udržiaval verejný poriadok, organizoval záchranné práce a dohliadal na rekonštrukciu hlavného mesta v architektonickom štýle Pombaline.

Pombala vymenovali za štátneho tajomníka pre vnútorné záležitosti v roku 1757 a svoju autoritu si upevnil počas Távorskej aféry v roku 1759, ktorá vyústila do popravy popredných členov šľachtickej strany a umožnila Pombalovi potlačiť Spoločnosť Ježišovu. V roku 1759 José udelil Pombalovi titul grófa z Oeiras a v roku 1769 titul markíza z Pombalu.

Pombal, ktorý bol silne ovplyvnený svojimi pozorovaniami britskej obchodnej a vnútroštátnej politiky, zaviedol rozsiahle obchodné reformy a vytvoril systém spoločností a cechov, ktoré riadili každé odvetvie. Tieto snahy zahŕňali vymedzenie vinohradníckej oblasti Douro, vytvorenej na reguláciu výroby a obchodu s portským vínom. V zahraničnej politike, hoci Pombal chcel znížiť portugalskú závislosť na Veľkej Británii, zachoval Anglo-portugalskú alianciu, ktorá úspešne bránila Portugalsko pred španielskou inváziou počas sedemročnej vojny.

Pombal uzákonil liberálnu domácu politiku, vrátane zákazu dovozu čiernych otrokov do Portugalska a portugalskej Indie a značne oslabil portugalskú inkvizíciu a udelil občianske práva novým kresťanom. Napriek týmto reformám vládol Pombal autokraticky, obmedzoval individuálne slobody, potláčal politickú opozíciu a podporoval obchod s otrokmi do Brazílie. Po nástupe kráľovnej Márie I. v roku 1777 bol Pombal zbavený svojich úradov a nakoniec bol vyhostený a vrátil sa na späť na svoje statky, kde v roku 1782 zomrel.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

2605 3065€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2149 2865€
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2192 2740€
Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény Prémiový blog

Prémiový blog Makaronézia vs. Mikronézia vs. Maskarény

Tri málo známe ostrovné geografické pojmy. Mikronézia leží na severe Tichého oceánu, Makaronézia v Atlantiku a Maskarény na juhu Indického oceánu.…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu Prémiový blog

Prémiový blog Výstup na najvyšší vrch Stredoatlantického chrbátu

Sopku Pico zdolalo minimum Slovákov. Nie preto, že by to nedali, no preto že nevedeli, že sem majú ísť. Ide o unikátny európsky trekking, turistiku…

Ľuboš Fellner 14 min. čítania
São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov Sao Miguel

Sao Miguel São Miguel - najväčší z Azorských ostrovov

Najväčší ostrov spomedzi Azorských ostrovov, ostrov, kam s veľkou pravdepodobnosťou doletíte ako na prvý. Ostrov, ktorý má najprepracovanejšie…

Ľuboš Fellner 25 min. čítania

Viac informácií o krajine: