Mughalská ríša a najsilnejšie mená

Mughalská ríša a najsilnejšie mená

Kde sa vybrať po stopách Mughalskej ríše? Pôvodom centrálna Ázia, prezývaná v tom čase ešte Perzia, dnes už známa oblasť ako Irán a jeho širšie okolie, do ktorého spadá napríklad aj Severná India, Pakistan a Bangládeš. Jazykom Mughalov bola, prirodzene, peržština. Dnes sa stretnete s pôvodnou verziou, ale tiež aj regiónom, náboženstvom či kultúrou ovplyvneným dielaketom najmä v oblastiach ako Afganistan, Tajikistan a tiež Uzbekistan. Jazykom a "nárečiami" hovorí približne 60 miliónov ľudí. Najznámejším je práve "farsi" v Iráne.

Mughali boli perzskí a mongolskí potomkovia, ktorí založili a vládli Mughalskej ríši na Indickom subkontinente (známej aj pod názvom Mogulská ríša a Mogul dynasty alebo Mughalská ríša). Ich dynastia sa začala v 16. storočí a trvala až do 19. storočia. Mughalská ríša je známa svojou vplyvnou kultúrou, architektúrou a politickým či materiálnym dedičstvom.

Najznámejšími mughalskými cisármi boli Bábur, Akbar Veľký, Šáhdžahán a Aurangzeb. Ich vlády mali veľký vplyv na politiku, kultúru a spoločenský vývoj Indického subkontinentu.

Mughalská dynastia bola založená Báburom, ktorý pochádzal z potomkov Timura a Džingischána. Bábur sa narodil v strednej Ázii a jeho rodina mala značný vplyv v Perzii a ďalších oblastiach. Bábur sa však rozhodol presunúť svoje impérium na Indický subkontinent a v roku 1526 porazil Ibráhíma Lodiho, posledného sultána z Dillí, v bitke pri Pánípate (100 km severne od Dillí). O Lodiovcoch sa spoločne s naším sprievodcom budeme rozprávať aj pri prehliadke slávneho Qutub Minar práve na zájazdoch Indiou.

Bábur a jeho nasledovníci, predovšetkým jeho vnuk Akbar Veľký, sa snažili konsolidovať a rozšíriť Mughalskú ríšu. 

Po Báburovej smrti v roku 1530 prevzal Humáján trón, no skončil v exile v Perzii kvôli územným stratám v rukách afghánskych šejkov. V roku 1555 Humáján (syn Bábura) porazil Afgáncov a získal späť mughalský trón. Po šiestich mesiacoch zomrel v roku 1556 v dôsledku pádu zo schodov svojej knižnice. Humáján bol láskavý a štedrý, hoci nebol dobrý generál a bojovník. Tiež miloval maľovanie a písal poéziu v peržštine.

Akbar (syn Humajána) bol jeden z najvýznamnejších mughalských cisárov. Bol známy pre svoju politiku náboženskej tolerancie, ktorá umožnila rôznym náboženským skupinám žiť v harmónii. Aj to bolo jedným z dôvodov prečo mal Moslimskú, Hinduistickú a Kresťanskú manželku (i keď tam figurovala politika a rôzne ďalšie dôvody ako vzťahy atď.) Rozšíril ríšu, zefektívnil administratívny systém a podporoval umenie a kultúru. Akbarova vláda bola obdobím prosperity a kultúrneho rozkvitu. Pravidelne tiež navštevujeme pevnosť jeho starého mesta víťazstva v preklade ako "Fatehpur Sikri" na ceste z Jaipuru do Agry.

Nasledujúcim silným mughalským menom bol Džahángir. Vládol od 1605 do 1627 a bol synom Akbara. Hovorí sa teda o ňom, že bol šťastím. Miloval víno a tiež ópium. Avšak došiel do bodu, kedy sa uvedomil a spamätal z jeho excesov a objavil svoju vášen. Našiel sa v umení a aj preto môžeme vidieť v spojení s ním mnoho umeleckých skvostov. Stal sa v Mugalskej ríši takzvaným patrónom umenia. Tiež sa zahľadel hlbšie do prírody, odobnosti, charakteru a citov. Vďaka tomu dosiahol skutočný level elegancie a bohatstva. Dotvoril Fathepur Sikri, vládol 22 rokov, rozšíril Mughalskú ríšu (z pohľadu militarizácie) a tiež mal v tom čase značné konflikty so Sikhskou komunitou. 

Ďalším presláveným panovníkom bol Šáhdžahán (syn Akbara), známy pre svoju lásku k architektúre. Postavil Taj Mahal (1648 sfinalizovaný) na pamiatku svojej zosnulej manželky Mumtáz Mahal. Jeho vláda bola obdobím prosperity a ríša dosiahla svoj vrchol v tomto období. Dodnes sa jeho meno rozoznieva  mestom Agra, v ktorom je mauzóleum (najväčšia a najkrajšia spomienka na lásku na svete) postavené. Mimochodom, v islame nie je obvyklé, že potomkovia zosnulým stavajú tak pompézne hrobky/mauzóleá. To všetko ovplyvnila mughalská architektúra. 

Posledný významný mughalský panovník, ktorého meno je tiež často skloňované a spomínané, je Aurangzeb. Ten bol známy pre svoju dlhú vládu (49 rokov, 1658 až 1707) a svoje pokusy o centralizáciu a islamský konzervativizmus. Jeho dlhotrvajúca vláda a vojenské kampane však vyvolali oslabenie ríše a postupný pokles jej moci. A aj napriek tomu, že zanechal podobnú stavbu, ktorá už nie je tak pompézna, stále veľmi skvostná (tiež mnoho ďalších) je známa úpadkom ríše. Stavba je tiež s myšlienkou spomienky, teda mauzóleom, a to Bibi Ka Maqbara (Baby Taj) neďaleko centrálnej časti mesta Aurangabád. 

Mughalská ríša zostala trvalým symbolom bohatstva, umenia a náboženskej rozmanitosti tejto oblasti a vy s nami môžete loviť zážitky práve po stopách mughalských panovníkov. 

Sumár:

1. Bábur
2. Humaján (Humayun)
3. Akbar 
4. Džahángir (Jahangir) 
5. Šháhdžahán (Shah Jahan)
6. Aurangzeb (Aurangzeb)


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
B

Ázia   Amerika   Európa  

Taliansko, Peru, Mexiko, Jordánsko, India, Čína, Brazília


náročnosť

18 dní

Trvanie

22224
E

Ázia  

India


náročnosť

16 dní

Trvanie

2681 4125€
K

Ázia  

Nepál, India

10.08. → 25.08. +11 termínov

náročnosť

16 dní

Trvanie

4241
Najnebezpečnejšie zviera sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najnebezpečnejšie zviera sveta

Lev, tiger, žralok, byvol, hroch? Nie! Je to komár a všetci naši sprievodcovia v Afrike tento vtip poznajú. No pri toľkých mŕtvych - ročne je to…

Ľuboš Fellner 17 min. čítania
Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Veľká päťka alebo 24 zvierat pre rok 2024

Naša planéta je úžasným miestom, kde ešte stále môžete natrafiť na autentickú divokú prírodu aj s jej obyvateľmi - fascinujúcimi divými zvieratami…

Martin Karniš 48 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly a rituály Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly a rituály

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: