Múzeum Erawan  - svätyňa trojhlavého slona

Múzeum Erawan - svätyňa trojhlavého slona

Vedeli ste, že slon je národným zvieraťom Thajska? Thajci tak milujú slony, že sochy slonov môžete vidieť všade, kam v krajine prídete.

Thajská viera spája hinduistické a budhistické učenie a podľa hinduistickej mytológie je Erawan (hinduisticky Airavata) božský biely slon s viacerými hlavami, ktorý nesie hinduistického boha Indru. Thajci veria, že Erawan je posvätný a prináša šťastie.

Prepojenie budhizmu a hinduizmu je obzvlášť viditeľné v chráme Erawana - oficiálne chrám Thao Maha Phrom. Je v ňom umiestnená socha Phra Phrom - thajskej reprezentácie Brahmu, hinduistického boha stvorenia.

Svätyňu Erawan postavili v roku 1956 ako súčasť vládneho hotela Erawan, aby odstránila zlú karmu, o ktorej sa verilo, že je spôsobená položením základov v nesprávny dátum. Výstavbu hotela zdržala séria nešťastí vrátane prekročenia nákladov, zranení robotníkov a straty nákladu talianskeho mramoru určeného pre budovu.

Okrem toho križovatka Ratchaprasong kedysi slúžila na verejné vystavovanie zločincov. Istý astrológ odporučil postaviť svätyňu, aby čelila negatívnym vplyvom. Socha Brahmu bola navrhnutá a postavená Katedrou výtvarných umení a zakotvená 9. novembra 1956. Stavba hotela potom pokračovala bez ďalších incidentov. V roku 1987 hotel zbúrali a miesto použili pre Grand Hyatt Erawan Hotel.

Na vrchole svätyne postavili masívnu trojhlavú bronzovú sochu slona Erawana. Toto 42 metrov vysoké múzeum má tri poschodia predstavujúce podsvetie, zem a nebo. Interiéry, najmä strop, sú ohromujúce. Niektorí hovoria, že je to najkrajšie múzeum v Ázii. Expozícia zahŕňa starožitnosti, umenie a dedičstvo thajskej kultúry.

S BUBO sa môžete dozvedieť viac o Thajsku a jeho tradíciách, napríklad počas poznávacieho zájazdu Thajsko, Malajzia, Singapur.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2898 4140€
K

Ázia  

Thajsko, Singapur, Malajzia


náročnosť

15 dní

Trvanie

2647 3782€
K

Ázia  

Thajsko


náročnosť

13 dní

Trvanie

2590
KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku Blog

Blog KVÍZ: Zodpovedzte správne tieto otázky o Thajsku

Poznáte Thajsko? Viete, kde hľadať najväčšiu sochu zlatého Budhu, akou menou sa platí v krajine či kedy sa tu oslavuje exotický nový rok? Thajsko…

Viktor Háber 11 min. čítania
Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye Ayutthaya

Ayutthaya Poklady Siamu – prehliadka thajskej Ayutthaye

Legendárne a mocné kráľovstvo Ayutthaya vás očarí svojou históriou a mysticizmom. Stúpy ukrývajúce relikvie, ležiaci Budha, hlava Budhu v kmeni,…

Adam Záhorský 9 min. čítania
Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu... Bangkok

Bangkok Bangkok - mesto tisícov Budhov a hriechu...

Mesto, ktoré sa nedá pomýliť so žiadnou inou ázijskou metropolou. Thajský budhizmus, thajský box, thajská masáž, thajská kuchyňa i jej úžasná…

Katarína Pivovarníková 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: