Na malom aute prešla z Londýna do Lagosu

Na malom aute prešla z Londýna do Lagosu Neodradila ju ani ťažká autonehoda

Veľký cestovateľský úspech si na svoje konto pripísala známa zahraničná influencerka Pelumi Nubi. Rodáčka z nigérijského mesta Lagos, ktorá vyrastala v Londýne, prešla epickú trasu medzi týmito dvomi mestami na malom fialovom Peugeote 107. Stala sa tak vôbec prvou černoškou a sólo cestovateľkou, ktorej sa podarilo niečo podobné.

Počas tejto cesty prešla 17 krajín vrátane Francúzska, Španielska, Maroka, Senegalu či Pobrežia Slonoviny. Celkovo odšoférovala vyše 10 000 km v aute, ktoré sa nezdá byť vhodné na africké cesty, keďže najmä v oblasti Sahary sa využívajú viac autá 4x4, ako však sama tvrdila podľa CNN, „nechcela som míňať peniaze na nové auto“. Svoj Peugeot však prerobila a zriadila v ňom ako miesto na spanie, tak aj provizórnu kuchynku.

Rodáčka z Lagosu chcela týmto roadtripom „ukázať, že cestovanie môže byť jednoduché, bezpečné a uskutočniteľné. Aj pre sólo cestovateľky černošky, ako som ja.“ Zároveň ju inšpiroval príbeh Kunleho Adeyanjua, ktorý ako prvý Nigérijčan zvládol prejsť túto trasu dokonca na bicykli.

Svoju cestu započala z Londýna 24. januára a dokončila ju v nedeľu 7. apríla. V rovnaký deň, ako sa slávil iný cestovateľský úspech Brita Russa Cooka, ktorý ako prvý človek obehol Afriku z juhu na sever.

Nubi podotkla, že najviac sa jej páčila oblasť Sahary. Ako sa dalo očakávať, jej cesta sa nezaobišla bez problémov. Na povolenie na prekročenie hraníc Libérie čakala na hraniciach vyše 48 hodín. Hrozivejšia však bola autonehoda v Pobreží Slonoviny. Počas nočnej šoférovačky narazila do kamiónu, ktorý bol podľa nej len tak odstavený v strede cesty bez výstražných svetiel či označení.

Samotná 29-ročná Nubi sa pri nehode nezranila, no jej auto bolo vážne poškodené a zvažovala jeho výmenu. Napokon sa však rozhodla, že ho dá opraviť. Afričania ukázali svoje umenie a neuveriteľné zručnosti a jej malé auto dali dokopy. Hoci to oddialilo jej príchod do cieľa v Lagose, splnila to, čo si predsavzala a v meste ju už čakali jej fanúšikovia.

Nubi teraz chce, aby jej auto, ktoré dostalo prezývku Lumi, ostalo v Lagose, vystavené v múzeu ako inšpirácia pre ďalšie generácie. Do budúcna zvažuje cestu z najväčšieho mesta Nigérie na juh Afriky, avšak už iným prostriedkom.

Podobné dobrodružstvá môžu byť cestovateľom veľkou inšpiráciou. V BUBO sme už v roku 1993 prešli autobusom zo Slovenska do Maroka, čo odštartovalo éru našich úspešných zájazdov po celom svete – viď história BUBO. S tvrdením Nubi, že cestovanie je bezpečné a ľahko uskutočniteľné, sa stotožňujeme dlhodobo.

FOTO: CNN


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso, Mali


náročnosť

21 dní

Trvanie

9476
E

Afrika  

Nigéria, Togo, Benin, Burkina Faso


náročnosť

14 dní

Trvanie

6532
Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku Blog

Blog Cestovatelia, ktorí navštívili zakázanú Mekku

Mekka je úžasná a ak niekde jasne cítite Boha, tak je to tu. Saudská Arábia sa dnes extrémne rýchlo mení, a preto je tento blog pre skutočných…

Ľuboš Fellner 16 min. čítania
KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku Blog

Blog KVÍZ: Desať otázok o Jordánsku

Jordánsko je snom mnohých cestovateľov - nájdete tu div sveta Petra, najnižšie miesto sveta Mŕtve more, úžasnú farebnú púšť a po celej krajine…

Viktor Háber 11 min. čítania
Pripomíname si tragédiu v Černobyle Blog

Blog Pripomíname si tragédiu v Černobyle

Pripomíname si 38 rokov od výbuchu v Černobyle. Tragédia, ku ktorej viedla séria chýb, sa stala 26. apríla 1986 presne o 01:23:45 h. Dodnes cítiť…

Viktor Háber 15 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny: