Najlepšia kaviareň Lisabonu - Pastéis de Belém

Najlepšia kaviareň Lisabonu - Pastéis de Belém Miesto, kde sa zrodila cukrárska legenda Portugalska

Príbeh tejto rozkošnej kaviarne a sladkého zázraku, ktorý z neho pochádza sa začal písať už na začiatku devätnásteho storočia v lisabonskej štvrti Belém. V tej dobe bolo Hieronymovo opátstvo pripojené k malej továrni, kde sa spracovávala cukrová trstina a obchodík so zmiešaným tovarom. V dôsledku liberálnej revolúcie v roku 1820 boli v roku 1834 zatvorené všetky opátstva a kláštory v Portugalsku, duchovenstvo a robotníci, ktorí pracovali pre Cirkev boli vyhnaní.

V snahe prežiť túto temnú dobu ponúkol duchovný z kláštora v spomínanom obchode svoje sladké pečivo; a práve toto pečivo sa rýchlo stalo známym ako „Pastéis de Belém“. V tom čase nebola oblasť Belém považovaná za súčasť Lisabonu a tvorila samostatné mestečko, ktoré bolo prístupné najmä parnými člnmi. Majestátnosť kláštora a Belémska veža však už v tej dobe lákali svojich návštevníkov, ktorí si čoskoro zvykli na jedinečnú chuť lahodného pečiva pochádzajúceho z tohto kláštora.

V roku 1837 sa v budovách priradených k rafinérii začal piecť „Pastéis de Belém“ podľa starodávneho tajného receptu z kláštora. Tento recept, ktorý bol odovzdávaný z generácie na generáciu a známy výhradne majstrom cukrárom, ktorí ručne vyrábali pečivo v tajnej miestnosti mimo zraku verejnosti.  Ak by ste si chceli upiecť svoj „Pastéis de Belém“ museli by ste improvizovať, preťože jeho úplný recept s prípravou je stále zakrytý rúškom tajomstva a jeho receptúru poznajú len traja ľudia na celom svete - hlavný pekár, jeho pomocník a majiteľ kaviarne.

V skutočnosti teda jediný pravý „Pasteis de Belém“, ktorý sa stal predchodcom typického pastéis de nata dokážete ochutnať na našej prehliadke Lisabonu s BUBO práve v tejto kaviarni so siahodlhou históriou, kde vás neočarí len čerstvosť koláčov a modro-biely interiér tohto priestoru, ale aj chuť výbornej kávy. Koláčik sa podáva v tejto cukrárni ešte horúci a na váš stôl prichádza priamo z rúry. Je už len na vás, či budete preferovať typickú portugalskú sladkosť pred konzumáciou dochutiť práškovým cukrom, či škoricou, alebo si ho vychutnať len tak samotný. Určite vám ale odporúčame objednať minimálne dva pre jedného. Pretože z našich skúseností vieme, že jeden nikdy nestačí.


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
K

Európa  

Azorské ostrovy (POR), Portugalsko


náročnosť

8 dní

Trvanie

1999 2665€
K

Európa  

Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2346 3128€
K

Azorské ostrovy (POR), Madeira (POR), Portugalsko


náročnosť

9 dní

Trvanie

2765
Lisabon - európska exotika Lisabon

Lisabon Lisabon - európska exotika

Lisabon je hlavné mesto Portugalska, krajiny, ktorá je raz tak veľká ako Slovensko. Samotné mesto Lisabon je však menšie ako naša Bratislava, no…

Daniela Mihaldová 21 min. čítania
Fernão de Magalhães Prémiový blog

Prémiový blog Fernão de Magalhães

Stojím v Punta Arenas (Piesočný Bod) pod sochou môjho hrdinu. Po portugalsky sa volá Fernão de Magalhães a po španielsky Hernando de Magallanes.…

Ľuboš Fellner 27 min. čítania
Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom Prémiový blog

Prémiový blog Kapverdské ostrovy – duch Afriky s portugalským génom

Kapverdské ostrovy – kde sú najkrajšie pláže? Ktorý ostrov si vybrať? Nebyť charterových letov niektorých slovenských a českých cestovných…

Ľuboš Fellner 31 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: