Talianska pochúťka, ktorá nikdy nesklame, a to bez rozdielu regiónu či podniku, je gelato - talianska odpoveď na zmrzlinu. Nie je to vlastne žiadna prevratná novinka. Už v časoch starého Ríma Taliani jedli cukrovinky z ľadu alebo snehu. Gelato sa vyvíjalo postupne už počas obdobia renesancie. V preklade znamená "zmrazené" a od klasickej zmrzliny sa predsa len trochu odlišuje.
Gelato má oveľa menej maslového tuku (4 až 8 %) v porovnaní s klasickou zmrzlinou (niekedy až 14 %). To znamená, že gelato zamrzne menej tuho ako zmrzlina (a v skutočnosti sa podáva asi o 10 až 15 stupňov teplejšie ako zmrzlina), takže sa rýchlejšie roztopí v ústach. Preto je aj lahodnejšie. Ďalším faktorom je, že má oveľa vyššiu hustotu. Na výrobu zmrzliny výrobcovia zmiešajú smotanu, mlieko, cukor. V iných častiach Európy klasicky potom pridajú vzduch, ktorý zväčší objem, a vodu, ktorá zvýši hmotnosť. V Taliansku však nemôžete legálne zvýšiť hmotnosť zmrzliny vodou a objem vzduchom.
Gelato sa rýchlo zmrazí v malých dávkach a je oveľa čerstvejšie a kvalitnejšie. Musí sa zjesť do niekoľkých dní od výroby na rozdiel od zmrzliny, ktorá sa vyrába na dlhodobé skladovanie. A najlepšie gelato, aké som v živote jedol, som ochutnal na Sicílii v meste Catania - konkrétne v podniku Don Peppinu na hlavnom námestí Piazza Duomo. Obrovskú ozdobenú porciu zmrzliny naloženú v jednotlivých misách vám premiešajú lyžicou pripomínajúcou minilopárik a naložia obrovskú porciu. Vy si vopred zaplatíte za kornútok a môžete si podľa výberu naložiť dvojitú až štvoritú porciu. Dokonalá a lahodná chuť vás ohromí. A takýchto skvelých zmrzlinární (či gelatární) je na Sicílii a v Taliansku oveľa viac. Určite vyskúšajte pravé talianske gelato pri zájazde do Talianska.
Prečítajte si aj blog výstup na Etnu.
Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
Tipy a zážitky - Taliansko
- Budúcnosť kulinárstva je v ekológii
- Najlepšie reštaurácie ostrova Marettimo
- Rybí trh v Catanii
- Siena - najkrajšie Toskánsko
- Limoncello na ostrove Capri
- Michelangelo a Dávid
- Taliansky Janov
- Posledná večera v Miláne a Leonardo da Vinci
- Cortina d´Ampezzo - stredisko Dolomitov
- Milánsky Dóm
- Luxusný hotel juhu Talianska- Masseria
- Alberobello -čo vidieť v Apúlii
- Najlepší chlieb na svete
- Údolie Itria - Apúlia
- Medzinárodný festival snehových sôch
- Južné Tirolsko - svadba
- Festival vo Fanove
- Sviatok Sant’Antonio Abate
- Lecce – čo vidieť v Apúlii
- Pamiatky Florencie