Najstaršie mestá sveta

Najstaršie mestá sveta Ktoré je najstaršie mesto na svete?

Najstaršími mestami Európy sú grécky Argos, Atény, či bulharský Plovdiv. Bratislava je najmladším hlavným mestom v Európe, no história tohto miesta siaha omnoho ďalej.  Trvalé osídlenie je tu spojené s mladšou dobou kamennou, teda neolitom, okolo roku 5000 pred naším letopočtom.
V priebehu rokov bola Bratislava ovplyvnená Rakúšanmi, Bulharmi, Chorvátmi, Nemcami, Maďarmi, Židmi, Srbmi, Čechmi a nakoniec aj Slovákmi.

No ktoré je úplne najstaršie mesto na svete? Opäť nie sú jasné kritéria, a tak odpoveď nie je jednoznačná. Najstrašie mestá sú v Iraku. Bol som v Ure, ale vraj najstaršie je Eridu. No v Eridu už nikto nebýva...

Susa, Irán - 4200 p.n.l.
Perzské mesto, ktoré je obývané aj dnes. Je od ruky, ak nebývate v Basre. Susa sa objavuje už v najstarších sumerských historických prameňoch. Spomína sa aj v Biblii, presnejšie v knihe Ester (Šušan), ale aj v knihe Nehemiáš, či Daniel. V horách Zagrosu, 250 km od rieky Tigris.
 
Damašek, Sýria - 4300 p.n.l.
Mesto jasmínu či bômb? Najstaršie hlavné mesto sveta.  Vybudovali tu prvý vodovodný systém na svete. Názov sa prvýkrát objavil na geografickom liste Thutmosa III. z 15. storočia p.n.l. ako „T-m-ś-q.“ Prvý raz som ho navštívil v roku 1995, to bola nádherná výprava. Prechádzali sme sa po Via Recta, ktorá je spomenutá taktiež už v Biblii.
 
Aleppo, Sýria - 4400 p.n.l.
V mnohých tabuľkách Haleb -Alepo vyhráva. Taktiež som ho navštívil po prvý raz v roku 1995. Nachádza sa na konci „Hodvábnej cesty“ 300 km severne od Damašku. V minulosti nieslo mesto názov Halab, čo je zároveň aj jeho dnešný islamský názov. V preklade znamená „biely,“ snáď na základe bohatých nálezísk soli a mramoru. Je známe prastarou citadelou.
 
Byblos, Libanon - 4800 p.n.l.
 Mesto Byblos je kolískou dávnych civilizácií. Je to jedno z najstarších miest vo Fenícii a to bolo nepretržite obývaných bezmála 5000 rokov a to aj napriek tomu, že prvé známky osídlenia siahajú do skoršieho obdobia. Libanon je úžasnou a v poslednej dobe neuveriteľne skúšanou krajinou.
 
Babylon, Mezopotámia, Irak - 5000 p.n.l.
Predpokladá sa, že bol osídlený už v 9. tisícročí p.n.l. a kontinuálne sa tu žije 5 000 rokov. Názory na pôvod názvu sa rôznia, najčastejšie sa vedci prikláňajú k prekladu „papyrus.“ Svetu je známy najmä z biblie, kde sa v knihe Genezis spomína stavba babylonskej veže ako symbol bohorúhačstva. Babylon spomínam v zopár svojich blogoch, aj o pamiatkách Mezopotámie.
 
Fajjúm, Egypt - 5200 p.n.l.
V staroveku bola Fajjúm veľká oáza známa svojou úrodnosťou a blízkosťou ramena rieky Níl. Ľudia boli prítomní v regióne niekedy pred rokom 7 200 pred Kristom a jeho prvá poľnohospodárska komunita bola založená okolo roku 5 200 pred Kristom, podľa encyklopédie starovekej histórie. Región sa nakoniec stal domovom niekoľkých dedín a miest a je známy najmä vďaka zbierke múmiových masiek. Súčasný Fajjúm leží uprostred oázy Fajjúm.
 
Varanasi, India - 5300 p.n.l.
India je svetoznáme rodisko starovekých civilizácií, náboženstva, duchovnosti a taktiež je kolískou najstarších svetových miest. Sväté miesto Indie, Varanasi, sa nachádza na brehu rieky Gangy a je považované za jedno z najstarších miest na svete. Toto mesto je veľmi významné najmä pre pútnikov. V BUBO tu vyše tridsať rokov otvárame a zatvárame Gangu; vo Varanasi zastal čas a na našich zájazdoch do Indie si to vychutnávame.


Jericho, Palestína - 5900 p.n.l.
Najstaršie kontinuum ľudskej civilizácie. Jeho prvopočiatky siahajú do doby kamennej. Starý zákon o ňom hovorí, ako o meste palmových stromov, ktoré tu v púštnom milieu nájdeme aj dnes. V židovsko-kresťanskej tradícii sa uvádza ako miesto, kde sa usadili Izraeliti po príchode z Egypta. Po prvý raz sme sa tu zastavili v roku 1995 a teraz, každoročne. Jericho poznáme, ako Ježiš Kristus.
 
Erbil, Kurdistan, Irak – 6000 p.n.l.
Priznám sa, citadelu som skúmal z dôvodu, že sem v roku 331 p.n.l. utiekol Perzský kráľ Dareos III. po tom, čo podľahol tu kúsok v bitke pri Gaugamele. Podrobne o tom píšem v blogu o Alexandrovi Veľkom. Erbil (Urbilum (ur= mesto, belá= vysoko)
je veľmi staré mesto, o ktorom som sa na vrchole citadely dozvedel, že je úplne najstarším. V sýrskom Aleppe by nesúhlasili, ale Citadela v Erbile je vskutku unikátna. Erbil je ohradené kráľovské mesto dvojnásobne staršie, než Jeruzalem.
 
 
 


Ďalšie originálne cestopisy od profesionálneho sprievodcu BUBO
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

8039
E

Ázia  

Irak


náročnosť

11 dní

Trvanie

7990
Bezpečnosť v cestovaní 2024 Prémiový blog

Prémiový blog Bezpečnosť v cestovaní 2024

Báť sa či nebáť sa? Ako rozlúsknuť Hamletovskú otázku o tom, kam cestovať? Možno sa pýtate, či je daná krajina, ktorá je vaším snom, bezpečná na…

Ľuboš Fellner 11 min. čítania
Najkrvavejšie festivaly sveta Prémiový blog

Prémiový blog Najkrvavejšie festivaly sveta

Pozor! Tento blog obsahuje množstvo násilných scén a krvi. Ak máte slabší žalúdok a nechcete vnímať inakosť kultúr, prosím, nečítajte dalej. Ak vás…

Ľuboš Fellner 24 min. čítania
Mal zabiť svojho syna Prémiový blog

Prémiový blog Mal zabiť svojho syna

Putujem po stopách proroka Abraháma od mesta, kde sa narodil, až po jeho hrob. Prichádzam na jednotlivé miesta, pýtam sa a hľadám odpovede. Prečo…

Ľuboš Fellner 19 min. čítania

Ďalšie dovolenky do krajiny:

Viac informácií o krajine: